Nijemci zainteresirani za ulaganja u Slavoniju i Baranju

Župan Ivan Anušić održao je jučer sastanak s Haraldom Seibelom, novim stalnim zamjenikom njemačkog veleposlanika i izaslanikom za gospodarska pitanja Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u RH prilikom njegova nastupnog posjeta Osječko-baranjskoj županiji. Teme sastanka bile su sadašnja i buduća gospodarska suradnja Osječko-baranjske županije i SR Njemačke te područja koja bi za to pružala najbolji temelj. Tržište Savezne Republike Njemačke je najzastupljenije kako u izvozu, tako i u uvozu Županije, a prisutnost njemačkih investitora u Županiji je značajna, ali svakako može biti i veća, istaknuto je prilikom sastanka.
– Jačanje gospodarstva je glavni prioritet Osječko-baranjske županije, što smo istaknuli i u Munchenu ove godine prilikom sastanka s ministricom poljoprivrede, prehrane i šumarstva Slobodne Države Bavarske Michaelom Kaniber. Ekonomski rast koji bi omogućila snažnija gospodarska razmjena između Županije i Njemačke je svakako naš interes, pri čemu ćemo biti i u komunikaciji s njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu – rekao je župan Anušić.
Zamjenik veleposlanika istaknuo je kako se od svog dolaska u Hrvatsku posvetio otkrivanju kontinentalne Hrvatske, odnosno Slavonije koju iz turističke perspektive smatra podcijenjenom. – Kada je riječ o našoj suradnji, turizam bi svakako trebao biti prioritet. Trebao bi rasti broj Nijemaca koji neće dolaziti obalu nego upravo ovdje, u Slavoniju. Uz turizam, drugi temelj suradnje Osječko-baranjske županije i Njemačke trebala bi biti poljoprivreda – poručio je zamjenik veleposlanika Seibel, naglasivši da postoji velik interes njemačkih investitora za dolaskom u Hrvatsku. Kako bi se taj interes realizirao upravo u Osječko-baranjskoj županiji, župan je naglasio kako će predložiti održavanje sastanka u Njemačko-hrvatskoj industrijskoj i trgovinski komori.
Na upit zamjenika veleposlanika o povlačenju sredstava iz EU fondova, župan je istaknuo da Županija ima najbolje rezultate u Republici Hrvatskoj te da očekuje da oni budu još i bolji usvajanjem novog Višegodišnjeg financijskog okvira.

izvor: OBZ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest