Ne ponovilo se nikada više!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U organizaciji Židovske općine Osijek danas je u Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim povodom položeni su vijenci pred spomenikom „Majka i dijete“ u Parku Oscara Nemona, a nazočnima se obratio predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš. U ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio zamjenik župana Josip Miletić.

Damir Lajoš je podsjetio da je Židovska općina Osijek prije 2. Svjetskog rata brojala više od 2.500 članova, a pretpostavlja se da je u Osijeku živjelo oko 3.000 Židova, no nisu svi bili članovi Židovske općine. Poslije tog rata u Židovskoj općini se pojavilo tek 300 osoba!

– Znači da smo tada „vrlo efikasno desetkovani“, svaka deseta osoba. Danas nas je na području tri županije oko 150, od čega stotinjak u Osijeku. Razlika u odnosu na kraj 2. Svjetskog rata i sada je da uvijek imamo pravo i mogućnost doseljavanja u Izrael, na što se odlučuje veliki broj ljudi u potrazi za poslom ili sličnim razlozima – kazao je Damir Lajoš.

– S porukom da se nikada ne ponovi danas se prisjećamo svih žrtava iz 2. Svjetskog rata, kao i žrtava u Domovinskom ratu i oslobađanju Republike Hrvatske. Svaka žrtva ima pravo na pijetet i odavanje počasti, a svim obiteljima čiji su članovi stradali izražavamo i ovog puta žalost i sućut. Obilježavanjem poput današnjeg ujedno pridonosimo osvještavanju šire javnosti da se takvi događaji nikada ne zaborave i ne ponove – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na dan oslobođenja logora Auschwitz u Poljskoj, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora u Europi, što se dogodilo 27. siječnja 1945. godine. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust, Ujedinjeni narodi su 2005. godine taj dan proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

 

izvor: OBŽ

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit