Našički križni put postao punoljetan

Jučer je održan 18. našički križni put. Ove godine, hodočasnici su prošli našičkim ulicama te kroz naselja Makloševac i Ceremošnjak. Dužina puta bila je oko 20 kilometara. Moto ovogodišnjeg križnog puta je “Živjeti nam je dar vjere”. Kako je rekao našički župnik i gvardijan fra Dragitin Bedeničić, ovaj je moto izabran iz razloga što je papa Bendekt 16. proglasio godinu vjere, a započet će početkom pastoralne godine, dakle od listopada. Ovogodišnji križni put bio je posvećen i jednom franjevcu, fra Sidoniju Šolcu koji je ubijen 1942. Osim na postajama križnog puta, kada je spominjan i u tekstovima, o fra Sidoniju Šolcu pročitan je i tekst ispred crkve u Ceremošnjaku. Njegovu biografiju pročitala je dr. Marija Umiljanović. Podsjetila je na njegov rad, nastojanja u spašavanju pravoslavnih vjernika tijekom II svjetskog rata, kao i na njegovu nasilnu smrt prije 70 godina. Fra Sidonije Šolc službovao je u Granicama, pa su u tekstu spomenuti i svi službujući svećenici koji su nakon njega boravili u ovom naselju i čuvali njegovo časno ime.

http://www.youtube.com/watch?v=Wf8QaWvus5A

Organizator našičkog križnog puta je Sekcija sv. Bernarda Planinarskog društva Krndija Našice. Predsjednik Slavko Žagar na početku je pozdravio vjernike iz naše i susjednih župa kao i goste planinare iz drugih krajeva Hrvatske.
– “Prije 18 godina nismo razmišljali koliko će trajati ovaj križni put, a on je, evo, postao punoljetan. No, nisu ovdje bitne godine nego to što ne splašnjava onaj ugođaj koji imamo od početka. Što smo stariji, to smo i osjećajniji pa je i danas ugođaj nevjerojatan” – rekao je dr. Slavko Žagar.
Na našički križni put tradicionalno dolaze prijatelji našičkih planinara. Tako su 18. put u Našicama bili članovi Planinarskog društva “Stanko Kempny” iz Zagreba, “Klikun” iz Pleternice i “Zanatlija” iz Osijeka, no bili su ovdje i planinari iz Kutjeva i Belišća, članovi FSR-a Kaptol iz Zagreba i mnogi drugi.
Prva postaja bila je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u 9 sati, a zatim su sudionici križnog puta prošli središnjim gradskim trgom i Radićevom ulicom u Našicama te naseljima Makloševac i Ceremošnjak. Prvi je križ nosi predsjednik Planinarskog društva Krndija Našice Stjepan Mravlinčić, a nakon njega članovi drugih planinarskih društava, našičke FRAME, Udruge DarNa, Udruge ratnih veteran “Hrvatski domobran” Našice i drugi vjernici. Nakon pauze, put je vodio nazad kroz naselja Makloševac i Ceremošnjak do jezera Lapovac gdje je također bila jedna postaja, zatim do križa kod obitelji Vukomanović i do Osnovne škole Dore Pejačević. Dvanaesta postaja bila je kod spomen obilježja Uskrsla Hrvatska na trgu, trinaesta kod križa ispred crkve, posljednja, 14. postaja bila je kod kipa sv. Franje u dvorištu crkve. Nakon kraćeg odmora, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa kojom je ujedno završio 18. našički križni put. Osim Sekcije sv. Bernarda Planinarskog društva Krndija Našice, organizatori su i ove godine bili Franjevački samostan, Franjevački svjetovni red, Frama, Udruga DarNa, Radio klub Našice i Policijska postaja Našice. Doktor Slavko Žagar posebnu je zahvalu uputio mještanima Ceremošnjaka i Makloševca koji su se pobrinuli biti dobri domaćini i pripremili su okrjepu u svojim mjestima, a posebno je zahvalio obitelji Vukomanović iz Ceremošnjaka.
Robert Rigo

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit