Našički križni put postao punoljetan

Jučer je održan 18. našički križni put. Ove godine, hodočasnici su prošli našičkim ulicama te kroz naselja Makloševac i Ceremošnjak. Dužina puta bila je oko 20 kilometara. Moto ovogodišnjeg križnog puta je “Živjeti nam je dar vjere”. Kako je rekao našički župnik i gvardijan fra Dragitin Bedeničić, ovaj je moto izabran iz razloga što je papa Bendekt 16. proglasio godinu vjere, a započet će početkom pastoralne godine, dakle od listopada. Ovogodišnji križni put bio je posvećen i jednom franjevcu, fra Sidoniju Šolcu koji je ubijen 1942. Osim na postajama križnog puta, kada je spominjan i u tekstovima, o fra Sidoniju Šolcu pročitan je i tekst ispred crkve u Ceremošnjaku. Njegovu biografiju pročitala je dr. Marija Umiljanović. Podsjetila je na njegov rad, nastojanja u spašavanju pravoslavnih vjernika tijekom II svjetskog rata, kao i na njegovu nasilnu smrt prije 70 godina. Fra Sidonije Šolc službovao je u Granicama, pa su u tekstu spomenuti i svi službujući svećenici koji su nakon njega boravili u ovom naselju i čuvali njegovo časno ime.

http://www.youtube.com/watch?v=Wf8QaWvus5A

Organizator našičkog križnog puta je Sekcija sv. Bernarda Planinarskog društva Krndija Našice. Predsjednik Slavko Žagar na početku je pozdravio vjernike iz naše i susjednih župa kao i goste planinare iz drugih krajeva Hrvatske.
– “Prije 18 godina nismo razmišljali koliko će trajati ovaj križni put, a on je, evo, postao punoljetan. No, nisu ovdje bitne godine nego to što ne splašnjava onaj ugođaj koji imamo od početka. Što smo stariji, to smo i osjećajniji pa je i danas ugođaj nevjerojatan” – rekao je dr. Slavko Žagar.
Na našički križni put tradicionalno dolaze prijatelji našičkih planinara. Tako su 18. put u Našicama bili članovi Planinarskog društva “Stanko Kempny” iz Zagreba, “Klikun” iz Pleternice i “Zanatlija” iz Osijeka, no bili su ovdje i planinari iz Kutjeva i Belišća, članovi FSR-a Kaptol iz Zagreba i mnogi drugi.
Prva postaja bila je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u 9 sati, a zatim su sudionici križnog puta prošli središnjim gradskim trgom i Radićevom ulicom u Našicama te naseljima Makloševac i Ceremošnjak. Prvi je križ nosi predsjednik Planinarskog društva Krndija Našice Stjepan Mravlinčić, a nakon njega članovi drugih planinarskih društava, našičke FRAME, Udruge DarNa, Udruge ratnih veteran “Hrvatski domobran” Našice i drugi vjernici. Nakon pauze, put je vodio nazad kroz naselja Makloševac i Ceremošnjak do jezera Lapovac gdje je također bila jedna postaja, zatim do križa kod obitelji Vukomanović i do Osnovne škole Dore Pejačević. Dvanaesta postaja bila je kod spomen obilježja Uskrsla Hrvatska na trgu, trinaesta kod križa ispred crkve, posljednja, 14. postaja bila je kod kipa sv. Franje u dvorištu crkve. Nakon kraćeg odmora, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa kojom je ujedno završio 18. našički križni put. Osim Sekcije sv. Bernarda Planinarskog društva Krndija Našice, organizatori su i ove godine bili Franjevački samostan, Franjevački svjetovni red, Frama, Udruga DarNa, Radio klub Našice i Policijska postaja Našice. Doktor Slavko Žagar posebnu je zahvalu uputio mještanima Ceremošnjaka i Makloševca koji su se pobrinuli biti dobri domaćini i pripremili su okrjepu u svojim mjestima, a posebno je zahvalio obitelji Vukomanović iz Ceremošnjaka.
Robert Rigo

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest