Našice ponosno sjedište Slovaka u RH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba danas je primio izaslanstvo iz Slovačke predvođeno predsjednikom Ureda iseljenih Slovaka Milanom Janom Pilipom te predstavnike slovačke zajednice u Republici Hrvatskoj. Novi predsjednik Ureda iseljnih Slovaka u Bratislavi – Milan Jan Pilip istaknuo je veliko zadovoljstvo što je u gradu koji je sjedište Slovaka u Hrvatskoj te zahvalio gradonačelniku na prijemu. Istaknuo je kako se u našu zemlju došao upoznati s aktivnostima i životom ovdašnjih Slovaka. Dosad je posjetio Savjet za nacionalne manjine Vlade RH, Veleposlanstvo Republike Slovačke te druge institucije u Zagrebu, ali i Matice slovačke Rijeka, Lipovljani, Međurić, Osijek, Ilok i Radoš, a danas i sutra je na našem području.

– Bila mi je čast danas primiti i ugostiti visoko izaslanstvo Republike Slovačke za iseljene Slovake. Istaknuli smo da su Našice centar Slovaka u RH te da destljećima imamo jako dobru suradnju na političkoj, društvenoj i kulturnoj razini te da Slovaci svojim djelovanjem obogaćuju naš kraj – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra istaknuo je kako je Savez počašćen što je predsjednik Ureda za iseljene Slovake na početku svog manata došao u višednevni posjet Hrvatskoj. – Mi se financiramo sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, Ureda za ljudska prava te Ureda za iseljene Slovake u Bratislavi pa je dobro da predsjednik Ureda vidi kako funkcioniramo i kako su uložena sredstva koja nam dodjeljuju za projekte i programe. Ovakvi susreti doprinose osjećaju da Republika Slovačka na ovaj način brine o nama – rekao je Vavra.

U izaslanstvu koje je danas primio gradonačelnik bili su, dakle, i predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, saborski zastupnik Vladimir Bilek, članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Branka Baksa i Iveta Balogova – referentica Ureda predsjednika za iseljene Slovake. Gosti su zatim radni sastanak održali u prostorijama Saveza Slovaka s predstavnicima Saveza i Matica slovačkih.

Tekst i foto: Ninoslava Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit