Najboljim vinima dodijeljen “Zlatni dukat”

 

„Zlatni dukat“, najviše priznanje Osječko-baranjske županije za kvalitetu vina, ove godine dobili su „Erdutski vinogradi“ za vino traminac iz 2012. godine te „Vina Kalazić“ za vino cabernet sauvignon iz 2012. godine. Ocjenjivanje vina tradicionalno se provelo u sklopu manifestacije „Dani vina, turizma i cikloturizma Osječko-baranjske županije“. Na prigodnoj svečanosti održanoj danas, 14. rujna 2018. godine, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin uručio je diplome svim najbolje ocijenjenim vinima i vinarima.

– Čestitam svim vinarima koje su dali uzorke vina na ocjenjivanje, iskazali izuzetno dobre rezultate i potvrdili kvalitetu vina iz naših sada već nadaleko poznatih vinogorja. Ove godine održano je jubilarno, 10. ocjenjivanje vina, a pristiglo je 62 uzorka. Izražavam zadovoljstvo što kvaliteta vina stalno raste, što naši vinari postaju sve profesionalniji i snažniji na području cijele Hrvatske, a isto tako što se potvrđuje kako su naša vina neraskidivo povezana s kontinentalnim turizmom te se zajedno razvijaju – rekao je Vulin.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling naglasila je da Osječko-baranjska županija svoj gospodarski razvoj vidi i u jačanju ruralnog prostora koji se razvija i kroz različite oblike turizma, od vinskog turizma, što dokazuju dvanaest proglašenih vinskih cesta, preko velikog broja manjih proizvođača s kvalitetnim vinima te potencijala da u narednim godinama oko 50 % hrvatske proizvodnje vina bude s područja naše Županije. Kako bi predstavili našu bogatu turističku ponudu, Osječko-baranjska županija od 2009. godine organizira manifestaciju „Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije“, od prije tri godine i cikloturizma.

Radi promoviranja vina s područja Županije ustanovljeno je priznanje županijske kvalitete vina pod nazivom „Zlatni dukat“, koji se dodjeljuje u kategorijama bijelo vino, crno vino i graševina redovne berbe. Ove godine „Zlatne dukate“, kao i veliko zlato dobili su „Erdutski vinogradi“ za vino traminac iz 2012. godine te „Vina Kalazić“ za vino cabernet sauvignon iz 2012. godine.

Ukupni rezultati prema vinarima su:
1. „Erdutski vinogradi“ d.o.o. Erdut – 1 Zlatni dukat i veliko zlato, 1 zlato i 4 srebra
2. „Vina Kalazić“, „Kronos“ d.o.o. Zamjevac – 1 Zlatni dukati i veliko zlato, 2 zlata i 2 srebra
3. „Podrumi Kolar“ Suza – 4 zlata, 1 srebro i 1 bronca
4. „Osilovac“ d.o.o. „Feravino“ Feričanci – 4 zlata, 3 srebra i 1 bronca
5. „Vinarija Antunović“ Dalj – 2 zlata
6. OPG „Dušica Siber“ Osijek – 2 zlata i 2 srebra
7. „Belje“ d.d. , „Vina Belje“ Mece – 4 zlata i 2 srebro
8. Podrum Sabo, „Saboprodukt – poljoprivredni obrt“ Karanac – 1 zlato i 3 srebra
9. „Đakovačka vina“ d.d. Mandićevac – 5 srebra
10. OPG „Dobrovac“ Beli Manastir – 3 srebra i 2 bronce
11. Vinarija „Svetli dvori“ Karanac – 1 srebro i 1 bronca
12. Iljevac Stevo, Branjin Vrh – 1 broncu
13. OPG „Sabo Šandor“ Karanac – 1 srebro
14. „Vinarija Pinkert“ Suza – 1 srebro
15. OPG „Tunjić Duje“, „Vina Danubio“ Erdut – 2 srebra
16. OPG „Viljetić Marko“ Vinkovci – 1 srebro i 1 bronca
17. OPG „Zajec Klara“ Zmajevac – 1 srebro
18. Zvonko Katavić, Obrt „Elkon“ Našice – 1 srebro

 

Izvor: OBŽ

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest