Na Crnom potoku komemoracija u spomen žrtvama komunističkog režima

Facebook
Twitter
Pinterest

Na Spomen-obilježju Crni potok danas je održana komemoracija u spomen žrtvama komunističkih režima. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju, a nastavljen svetom misom koju su služili našički župnik i gvardijan fra Petar Cvekan te fra Marijan Vidović. Pjevački zbor nastupio je pod vodstvom Jelice Bijuklić. Važnost spomena žrtvama komunističkog režima u prigodnom govoru istaknuo je predsjednik Udruge “Hrvatski domobran” Željko Tomić.

-Ovo je posljednje počivalište za oko 1.600 vojnika i civila zarobljenih u lipnju 1945. godine. Neki izvori tvrde da ih je bilo i znatno više – oko 5.000. Svaka osoba ima pravo na puninu i svetost života, a njihovi su životi ovdje zločinački prekinuti. Upravo zato da se dokaže istina i da se nikada ne zaboravi njihova žrtva, Služba za prikupljanje i istraživanje saznanja o žrtvama 2. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja traga za podacima koji će dokumentirati i rasvijetlili istinu skrivenu duboko u ovoj šumi – istaknuo je Željko Tomić.

U ime Grada Našica, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba rekao je kako mu je velika čast pozdraviti sve okupljene na ovom mjestu tragičnih događaja iz lipnja 1945. godine.
– Prošlo je 77 godina otkada su nevine žrtve i oni koji su samo voljeli svoju domovinu ubijene i masakrirane i kojima odajemo počast. Sjećamo se njih, ali isto tako trebamo se prisjetiti i odati počast i svima onima koji su svoje živote dali u Domovinskom ratu. Mi danas živimo u slobodnoj, demokratskoj i suverenoj RH i stoga smo dužni odati počast svima onima koji su za to zaslužni. Dužni smo prije svega zbog svoje djece i mladeži, nenametljivo ali uvjerljivo, promicati istinu od prije 77 godina, ali i istinu od prije 30 godina – poručio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Izaslanik osječko-baranjskog župana Ivana Anušića – zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je kako su žrtve koje je hrvatski narod imao tijekom tisućljetne želje za slobodnom i neovisnom Republikom Hrvatskom, nešto što se nikada ne smije zaboraviti. -Ovdje na Crnom potoku nedužni su mučki su ubijeni i to ne smijemo zaboraviti, kao što ne smijemo zaboraviti ni poginule hrvatske branitelje i mnoge druge koji su svoje živote ugradili u stvaranje naše domovine. Svjedočimo da je tisućljetni san hrvatskog naroda postao stvarnost stoga ću završiti riječima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđman – “Sve i uvijek za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku nizašto” – zaključio je zamjenik župana Josip Miletić.

Na današnjoj komemoraciji posvećen je novopostavljeni križ žrtvama. Organizatori komemoracije su Grad Našice, Župa sv. Antuna Padovanskog, Udruga ratnih veterana “Hrvatski domobran”, Udruga hrvatskih branitelja “Hrvatski sokol”, ogranak Matice hrvatske i Udruga za hrvatsku povjesnicu.


redakcijsko izvješće, foto: I.Martinović

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit