Ministarstvo poljoprivrede uspješno provelo mjeru pomoći malim mljekarama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine, između ostalih, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Ministarstvo poljoprivrede je odmah krenulo u provedbu mjere, a sa danom 5. lipnja ove godine dogovorena su sva predviđena financijska sredstva. Mjera se provodila povlačenjem sa tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka. Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna.

Mjerom zadovoljni u Humanitarnoj udruzi Rijeka ljubavi

Podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda je još uvijek u tijeku, a do danas je podijeljeno 159.735 kg proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.
Među sudionicima koji su zadovoljni provedbom Odluke je i Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi: „Neizmjerno smo zahvalni Ministarstvu poljoprivrede što se uključilo u pružanje humanitarne pomoći obiteljima u socijalnoj potrebi, čime su dali veliki doprinos poboljšanju kvalitete života naših korisnika. Napominjemo da Humanitarna udruga Rijeka ljubavi brine za 1100 obitelji, preko 3500 članova, 600 djece, 80 starih, bolesnih i nepokretnih i 60 branitelja. Teška materijalna depresija koja se uvukla u kućanstva uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 izazvala je paniku, strah i očaj kod obitelji u socijalnoj potrebi. Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo problem s kojima se susreću mali mljekari zbog novonastale pandemije i pružili su pomoć da domaći mliječni proizvodi pronađu put do obitelji u socijalnoj potrebi. Izuzetna suradnja uz pomoć IT sustava ubrzala je rad i pružena je svekolika pomoć, kako malim mljekarima, tako i obiteljima u socijalnoj potrebi, ublažujući im bol i patnju jer su osjetili da nisu zaboravljeni i da su voljeni kroz sve vrijeme krize izazvane od COVID-19.“

Učinci provedbe ove mjere su višestruki, a uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hrane osobama u potrebi.

Izvor:MP (tekst/foto)

top music

Domaća TOP lista 27.06.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit