Međunarodni je dan ljevaka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Danas se obilježava Međunarodni dan ljevaka. Ljevaci čine između 10 i 12 posto svjetske populacije. Istraživanja su pokazala različitosti između ljevaka i dešnjaka. Naime, kod ljevaka su obje polutke mozga jednako razvijene, za razliku od dešnjaka kojima je razvijenija lijeva polutka mozga koja kontrolira desnu stranu tijela.
Ljevaci, prema istraživanjima, imaju bolju prostornu orijentaciju te su uspješniji u matematici i arhitekturi. Ljevaci su podjednako osjetljivi na obje strane tijela, dok su dešnjaci osjetljiviji na desnu stranu. Isto tako, ljevaci se uspješnije služe desnom rukom.
MENSA navodi da je više ljevaka u kategoriji genija s kvocijentom inteligencije iznad 140. Među ljevacima su vrlo poznati umjetnici i znanstvenici Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Michelangelo, Mozart, Picasso, Marie Curie i mnogi drugi, a od uspješnih suvremenika najpopularniji su Bill Gates, Barak Obama i Oprah Winfrey.

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – rujan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit