Markovac udomaćio Slovake iz cijele Hrvatske na 39. Smotri slovačkog folklora u RH

Facebook
Twitter
Pinterest

U Drevenjici u Markovcu Našičkom jučer je održana 39. Smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj. Uz domaćine – članove SKUU “Franjo Strapač” Markovac, nastupila su folklorna društva i Matice slovačke iz Jelisavca, Iloka, Josipovca, Lipovljana, Miljevaca, Osijeka, Rijeke, Soljana i Zokovog Gaja te kao gosti HKD “Podgoračani” iz Podgorača.

Brojnu okupljenu publiku i drage goste u ime organizatora smotre pozdravila je predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa. Čestitke organizatorima i sudionicima uputili su gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, dopredsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Goran Đanić, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i dopredsjednik Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave Peter Prohaska, a 39. smotru slovačkog folklora otvorio je predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra.

– Ovo je glavna manifestacija Slovaka u Hrvatskoj, a uklapa su u dvije velike obljetnice koje Markovčani slave. Smotra se uvijek održava u drugom mjestu u kojem žive Slovaci, a pokazuje najbolje što imamo kroz naše plesove, pjesme i uvijek ugodno druženje – rekao je Mirko Vavra.

Markovčani danas slave dvije jubilarne obljetnice – 50. obljetnicu SKUU „Franjo Strapač” i 30. obljetnicu Matice slovačke Markovac. Program će početi u 11 sati svetom misom u Crkvi svetog Marka Evanđelista, a bit će nastavljen u 17 sati svečanim kulturnim programom u Drevenjici. Pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ured za iseljene Slovake, a supokrovitelji Savez Slovaka, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Grad Našice i Vijeće mjesnog odbora Markovac Našički.

tekst i foto: N.Pavlus

 

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit