Kupujte domaće proizvode!

Župan Ivan Anušić najavio je nekoliko prijedloga koje će Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputiti nacionalnom Stožeru, primarno s funkcijom održavanja gospodarstva i poljoprivrede županije funkcionalnim. Jedan od njih je otvaranje i otvorenog dijela tržnica, uz uvjete postavljene od Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite.

– Nacionalnom Stožeru uputiti ćemo prijedlog da se tržnice u Osječko-baranjskoj županiji, pa onda i Hrvatskoj, otvore i da se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo donese protokol kako će one raditi. Ključno je da se propišu određeni uvjeti poput kontrole ulaska, uvedenih dezinfekcijskih barijera i dezinfekcijskih sredstava. One neće biti epicentar novih zaraza već će biti pod kontrolom ZZJZ i Stožera – rekao je župan Anušić te dodatno objasnio razloge upućivanja ovakvog prijedloga.
-S jedne strane postoje trgovački centri koji funkcioniraju u zatvorenim prostorima, ne poštujući pritom minimalne uvjete dezinfekcije na ulazu. S druge strane, tržnice funkcioniraju na otvorenom i na njima možemo uvesti kontrolirane uvjete, a onda kupovati domaće proizvode koje proizvođači nemaju gdje plasirati, umjesto da kupujemo uvezeno voće i povrće iz zemalja u kojima je najveći postotak zaraze – dodao je župan. Istovremeno je najavio i prijedlog koji će se uputiti nacionalnom Stožeru, a riječ je o postavljanju dezbarijera na sve granične prijelaze RH.

Tijekom ovog tjedna Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije apelirao je na Ministarstvo poljoprivrede da se hitno isplate poticaji za poljoprivrednike, a apel će prema ministrici Mariji Vučković ponoviti i danas, kako bi poljoprivrednici mogli nastaviti sa sjetvom i kupovinom repromaterijala.

– Važno je da u Osječko-baranjskoj županiji nemamo eskalaciju velikog broja oboljelih niti kršenja mjera samoizolacije i možemo reći da stvari držimo pod kontrolom, u onoj mjeri u kojoj se to može u ovoj situaciji. No sada moramo razmišljati o onom što nam donosi sutra, jer ovo će proći, a dočekati će nas naše gospodarstvo. Nadam se da ćemo ovim novim mjerama početi polako vraćati život na području naše županije. Cijelo vrijeme govorimo da je osnovna djelatnost Slavonije poljoprivreda i proizvodnja, idemo onda pomoći da to tako i ostane – poručio je za kraj župan Anušić.

-Apeliramo na trgovačke centre da ne šalju letke po selima i kućama, smatram nepotrebnim reklamirati da je neki artikl 5% jeftiniji u jednoj trgovini u odnosu na drugu, to stvara problem lokalnim stožerima koji moraju izdavati propusnice – rekao je načelnik Stožera Goran Ivanović i poručio trgovačkim centrima da rade na tome da ispred svojih trgovina kupcima daju rukavice i na taj način ih zaštite. Pozvao je sve trgovce kao i građane da kupuju robu od lokalnih proizvođača i OPG-ova.

izvor: OBZ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit