Dozvoljen rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica

U okolnostima epidemije bolesti COVID – 19 te provedbe protuepidemijskih mjera zaštite zdravlja ljudi, preko 170.000 poljoprivrednika registriranih u Upisniku poljoprivrednika Ministarstva poljoprivrede iznimno je otežano poslovanje i planiranje proizvodnje. Osobito je otežano poslovanje oko 70.000 tržišno orijentiranih OPG-a, oko 2.250 poljoprivrednih obrta, oko 360 poljoprivrednih zadruga te oko 3000 ribarskih obrta, kao i znatnom broju odobrenih i registriranih subjekata u poslovanju s hranom i u poslovanju s hranom za životinje.
S obzirom na mnogobrojne apele za pomoći i upite poljoprivrednih proizvođača i proizvođača hrane u Republici Hrvatskoj koji imaju prodavaonice i kioske na prostoru tržnica, a s ciljem osiguranja opstojnosti hrvatske proizvodnje i opskrbe krajnjih potrošača, napori i provedene aktivnosti Ministarstva poljoprivrede omogućili su, uz strogu primjenu protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja, nastavak proizvodnje odnosno plasmana proizvoda na jedan znatan dio domaćeg tržišta. Naime, Predmetnom odlukom Stožera civilne zaštite RH dozvoljen je rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica koje prodaju prehrambene proizvode, higijenske potrepštine te poljoprivrednim trgovinama i onima koje prodaju hranu za životinje.

Pritom je izuzetno važno napomenuti da je zdravlje ljudi glavni cilj i nemjerljiv kriterij općeg poslovanja. Mjere kontrole i sprječavanja širenja bolesti u narednom razdoblju mijenjat će se ovisno o epidemiološkoj situaciji te je iz tog razloga za sve odgovorne poljoprivredne proizvođače i subjekte u poslovanju s hranom nužno konstantno praćenje preporuka i redovitih zdravstvenih priopćenja Stožera civilne zaštite RH, kao i strogo pridržavanje svih mjera i preporuka.

Ministarstvo poljoprivrede će i nadalje kao nadležna institucija brinuti i aktivno sudjelovati u radu Stožera civilne zaštite RH te pokretati i koordinirati aktivnosti i mjere za očuvanje kontinuiteta poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane u RH kao gospodarski strateški važne djelatnosti, kako bi se osigurale dovoljne količine hrane i pomoglo u smanjivanju socijalnih i gospodarskih teškoća u zemlji.

izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit