K.Capak:”Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

-Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, ali je od početka pandemije bilo vidljivo da se lijek neće ili će se teško pronaći pa su velika sredstva uložena u pronalazak cjepiva, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Istaknuo je da će cjepivo biti besplatno, cijepljenje dobrovoljno, ali je važno informirati građane da time štite ne samo sebe, nego i druge, posebno ranjivije skupine. Svi članovi Stožera naveli su kako su se spremni javno cijepiti.

Na službenim stranicama Vlade o koronavirusu objavljen je pregled situacije cijepljenja protiv COVID-19. – U EU je od početka postojao dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva i dogovor ima za cilj da se cjepiva pravedno raspodijele i da zemlje izaberu proizvođača. EU je postavila pravila da države mogu zatražiti potrebnu količinu, a EU prema broju stanovnika raspoređuje. Hrvatska je naručila 5 600 000 doza cjepiva za prvu fazu cijepljenja, rekao je Capak.

EU je otvorila pregovore sa šest proizvođača. Još su se kasnije javili neki dobavljači s kojima pregovori nisu započeli, ali će skoro započeti, dodaje. Pfizer je predao registracijske fileove, rekao je Capak i dodao da što se tiče Moderne to će biti u siječnju sljedeće godine. I izvjesno je da će se najprije cijepiti s ta dva cjepiva. HZJZ predlaže Ministarstvu potpisivanje sporazuma, a Vlada na prijedlog Ministarstva zdravstva sklapa ugovor, način je na koji se naručuje, objasnio je Capak.

Preliminarno možemo reći da će prva tranša imati 125 000 doza, naveo je Capak. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, istaknuo je. – Sa samim cijepljenjem neće doći era nenošenja maski. Moramo se držati toga da će i oni koji su preboljeli i oni koji će se cijepiti da će nositi masku dok nam ne padnu brojke. Za sva cjepiva koja se stavljaju u registraciju preporučene su kaže dvije doze. Nulti dan prva doza, te za tri do četiri tjedna druga doza.

– Važno je da se građane instinito i na vrijeme informira o cijepljenju, a HZJZ će provesti niz znastveno-stručnih konferencija, te kroz mainstream medije provoditi kampanju važnosti cijepljenja protiv COVID-a. Sigurnost se dobiva kroz ovu registraciju. Provjera je najprije kroz kliničke studije, te provjera stručnjaka jesu li ispitivanja provedena kako treba. Imamo sustav praćenja nuspojava i svatko tko dobije informaciju o tome da je zabilježena nuspojava trebaju je prijaviti. To može biti liječnik ili osoba koja je primijetila nuspojavu.

Mislimo da je važno da u kampanji naglasimo da cijepljenjem ne štitimo samo sebe, nego i druge, odnosno one koji su u populaciji najosjetljiviji. Na pitanje može li se izbjeći da cijepljenje bude obavezno, većina diskusija i u drugim zemljama završi na način da treba biti dragovoljno, rekao je.

Što se tiče HUBOL-a i plaća liječnika, teoretski je moguće da je netko ostvario veći broj sati, dijagnostičkih postupaka. Teoretski je moguće da je netko u novim okolnostima odradio manji broj sati i da je po obračunu plaće taj broj manji. To će biti nadoknađeno i bit će refundirano jer prepoznajemo aktualni trenutak, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Vlada je odlučila dati dodatak na plaću onima koji sudjeluju u borbi protiv COVID-a. U ovom trenutku ne mogu reći koliki će biti, ali prepoznajemo potrebu stimulacije, dodaje ministar.

Kako će cijepljenje biti organizirano u domovima za starije i nemoćne, Capak je rekao da su zatražili od domova podatke koliko će se ljudi cijepiti, kao i broj onih koji ne mogu rasuđivati da to potpišu skrbnici, jer je cijepljenje intervencija koja zahtijeva pristanak.

Što se tiče Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, policija ne dobiva nove ovlasti i nikome neće upadati u stanove rekao je ministar i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. – Ovaj zakon je poruka da određena ponašanja nisu dobra, i znamo da je riječ o manjini, dodaje.

Kontraindikacija za cijepljenje je akutna bolest od COVID-a, a ostale kontraindikacije će biti navedene u uputstvima. Osobe koje su preboljele se mogu cijepiti, samo je pitanje koliko nakon preboljenja, naveo je Capak. Nudim se da me snimite kako se cijepim, rekao je Capak, a da su spremni to učiniti javno potvrdili su i ostali članovi Stožera.

 

izvor: HRT, foto: arhiva

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit