Izvješće Policijske uprave osječko-baranjske

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

Iz izvješća Policijske uprave osječko-baranjske doznajemo kako je na području županije u posljednja 24 sata zabilježeno sedam prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće tri su osobe lakše ozlijeđene, a preostalih pet nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu. Četiri su se dogodile na području Osijeka, a po jedna na područjima Baranje, Đakova i Našica.

Iz izvješća doznajemo i kako policija provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da su 21-godišnji hrvatski državljanin i 20-godišnja hrvatska državljanka počinili kaznena djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, dok je 21-godišnjak počinio i kazneno djelo omogućavanje trošenja droga. Policijski službenici 3. travnja zatekli su u Vukovarskoj ulici u Osijeku 21-godišnjaka, koji im je dragovoljno predao vrećicu s više od 20 grama marihuane. Drogu je kupio od 20-godišnjakinje i od siječnja do travnja ju je dalje prodavao i davao na korištenje poznanicima. Policijski službenici u Crkvenoj ulici u Osijeku zatekli su 20-godišnjakinju, koja im je dragovoljno predala vrećicu s više od 20 grama marihuane. Temeljem sudskog naloga obavili su i pretragu doma i drugih prostora koje u Osijeku koristi 20-godišnjakinja. U pretrazi su pronašli i uz potvrdu oduzeli više od 30 grama marihuane, digitalnu vagu, drobilice i više stotina kuna. Nadležnim državnim odvjetništvima podnosimo kaznene prijave.

Nadalje, u poslijepodnevnim satima 4. travnja kod mjesta Branjin Vrh na neutvrđen način došlo je do požara na površini obrasloj raslinjem, granjem i suhom travom. Izgorjelo je oko deset hektara suhe trave, raslinja, granja i dvije lovačke čeke, a nastala je materijalna šteta od oko pet tisuća kuna.
U večernjim satima 4. travnja, nepoznati je počinitelj zapalio je suhu travu u kanalu kod naplatnih kućica auto ceste A5, u blizini mjesta Josipovac. Uslijed vjetra vatra se proširila na poljoprivrednu površinu zasađenu drvećem „paulonija“. Nagorjelo je oko 6000 komada sadnica.
Utvrđujemo pojedinosti događaja.
Ovom prilikom policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.
Također pozivamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.
Policija apeliramo na građane i da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Posebno podsjećaju na sljedeće:
– spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
– mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
– tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
– spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto;
– zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
– zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
– ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.
Napominju:
– Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna;
– Zakonom je propisana i novčana kazna od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru;
Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

U izvješću je navedeno i kako je u prijepodnevnim satima 4. travnja građanin na poljoprivrednoj površini u blizini mjesta Bolman pronašao minobacačku granatu.
Istoga dana u poslijepodnevnim satima građanin je, prilikom sječe stabala, u mjestu Kamenac pronašao ručnu bombu iz Drugog svjetskog rata.
Također u poslijepodnevnim satima, prilikom košenja trave, 4. travnja građanin je uz kanal u blizini mjesta Kuševac pronašao ručnu bombu, 200 grama eksploziva TNT i jednu nagaznu minu.
Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu izišli su na mjesta pronalaska te uništili granatu i preuzeli bombe, eksploziv i minu.

Policija podsjeća građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivaju sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Izvor: PU osječko-baranjska

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – rujan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit