Hrvoje Šimić i članovi Hrvatsko-irske skupine prijateljstva s irskim veleposlanikom Dowlingom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Irska Hrvoje Šimić i članovi Erik Fabijanić, Davor Ivo Stier, Zdravka Bušić, Vesna Nađ i Marijana Puljak održali su sastanak u Hrvatskome saboru s veleposlanikom Irske Ruaidhrijem Markom Dowlingom.

Uvodno je voditelj Skupine prijateljstva Hrvoje Šimić zahvalio Irskoj na sudjelovanju u prvom Parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme održanom u listopadu u Zagrebu i to na razni oba doma parlamenta, što pokazuje – rekao je Šimić – veliku i daljnju podršku Irske suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Šimić je rekao kao su dvije pandemijske godine, a nakon toga i ruska agresija na Ukrajinu, izazvale brojne nestabilnosti u svijetu poput pada gospodarske proizvodnje, strelovitog rasta inflacije i krize u opskrbi energijom.

– Upravo je energetska kriza pokazala ispravnost hrvatske odluke o izgradnji LNG terminala na otoku Krku kojim je osigurana ne samo energetska sigurnost Hrvatske, već i energetska sigurnost naših susjednih zemalja – istaknuo je Šimić. Rekao je kako Hrvatska, unatoč brojnim izazovima, ulazi u novu godinu snažnija i sigurnija radi članstva u eurozoni i Schengenskom području, što će, naglasio je, dodatno privući strane ulagače, ojačati konkurentnost i smanjiti ranjivost domaće ekonomije.

Veleposlanik Dowling rekao je kako se sljedeće godine obilježava 50. obljetnica ulaska Irske u Europsku uniju i 10. obljetnica hrvatskog članstva te predložio zajedničke aktivnosti u prigodi ovih obilježavanja. Dodao je kako se razmjena parlamentarnih posjeta značajno smanjila tijekom pandemijskih godina te izrazio nadu u ponovno intenziviranje parlamentarnih odnosa.

– Izvrstan početak ponovnog jačanja suradnje naših parlamenata bio bi posjet Hrvatsko-irske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Irskoj – rekao je Dowling, što su članovi saborske Skupine prihvatili. Izvijestio je parlamentarce o predstojećim aktivnostima Veleposlanstva poput već tradicionalnog organiziranja dana pisca Jamesa Joycea u Puli, takozvani Bloomsdays, komemoracije života i djelovanja irskog vojskovođe Lavanta Nugenta u hrvatskim dvorcima počevši s Trsatom te bratimljenja gradova Splita i Corka.

U nastavku susreta zastupnici i veleposlanik razmijenili su mišljenja o gospodarskoj suradnji dviju država, turističkoj razmjeni, unutarnjopolitičkoj situaciji te integraciji brojne hrvatske zajednice u Irskoj.

izvor: saborski zastupnik Hrvoje Šimić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit