6. Memorijalni maraton „Davor Šoploher – (ne)zaboravljeni heroj“

Facebook
Twitter
Pinterest

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ po 6. je puta, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, organizirala memorijalni maraton od Seone do Slatine, pod nazivom „Davor Šoploher – (ne)zaboravljeni heroj!“.

Maratonci su i ove godine trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina (legendarne „Šoploherove grupe“) koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina.

Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine. Od tada se na taj dan ili vikend najbliži tom datumu, svake godine sastaju njegovi suborci, posjećuju njegovo posljednje počivalište i odaju mu počast, a sve je započelo na inicijativu jednoga od njih, poznatog slatinskog ultramaratonca i člana „Glasnika istine“ Gorana Drakslera.

Na ovogodišnjem memorijalnom maratonu sudjelovalo je jedanaest trkača. Tako su dionicu dugu 45 kilometara istrčali članovi „Glasnika istine“: Goran Draksler, Pavo Tutenov, Robert Knapić, Željko Lukačević, Mario Kovač i Zlatko Milošević, zatim predsjednik Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ Igor Vuković i član iste Marijan Cindrić, te Christian Hrvoić iz Virovitice, Ivica Lenard iz Josipovca i Jasna Plemeniti iz Našica koja je istrčala dionicu do Orahovice, dok su logistička pratnja bili Cvijeta Šoploher, Tugomir Beneš i Ivana Novak.

Maratonce su u Seoni, rodnom mjestu Davora Šoplohera ispred njegove rodne kuće ispratile Davorova supruga Cvijeta i njegove sestre s ostalim članovima obitelji, te mještani i članice Udruge žena Seone koje se svake godine uključuju u organizaciju Memorijala. U ime svih sudionika domaćinima se zahvalio Pavo Tutenov, predsjednik Glasnika istine, koordinator i voditelj ovog memorijalnog maratona.

Na svom su putu maratonci zastali u Donjoj Motičini gdje su ih dočekali načelnik Općine Željko Kovačević sa suradnicima i predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Našice Davor Batrac Keks, kao i u Novoj Bukovici čiji im je načelnik Općine Tomislav Bračun također konstantna potpora. Dolaskom u Slatinu pridružili su im se članovi motoklubova Speed iz Slatine i Kumovi iz Virovitice koji su ih ispratili do slatinskog gradskog groblja gdje je održan komemorativni skup kod posljednjeg počivališta Davora Šoplohera.

Paljenjem svijeća počast su mu odali članovi njegove obitelji, u ime Grada Slatine pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, zatim ratni zapovjednik Policijske postaje Slatina Sjepan Gojmerac, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije „Barun“ general Mirko Horvatin, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić te načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, potom predstavnici ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, GO UHDDR Slatina i temeljnih ogranaka Bakić, Gornji Miholjac i Sladojevci, ogranaka UDVDR Slatina i Voćin, te Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ, Šoploherovi suborci, predstavnici motoklubova Speed Slatina i Kumovi Virovitica te članovi Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“.

Predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov i Davorova supruga Cvijeta, zahvalili su se svim sudionicima maratona, predstavnicima institucija i brojnim građanima što su svojim dolaskom dali svoju podršku Davorovim suborcima što je dokaz da će sjećanje na njihovog „Šefa“ živjeti zauvijek.

Davora Šoplohera prisjetio se tom prigodom i ratni zapovjednik PP Slatina Stjepan Gojmerac koji je naglasio veliko značenje pripadnika specijalne policije u Slatini kojima ni danas nije priznat zasluženi status pripadnika postrojbe za posebne namjene što bi se možda promijenilo da Davora nije tako rano odnijela zloćudna bolest. Naglasio je njegovu hrabrost koja je zajedno s njegovih dvadesetak suboraca ulijevala određenu sigurnost svima na ovim prostorima za vrijeme ratnih zbivanja. To zajedništvo se vidi i danas okupljanjem svih vas na ovaj datum.

Molitvu za preminulog Davora Šoplohera, kao i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, predvodio je predsjednik Glasnika istine Pavo Tutenov zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos organizaciji ovogodišnjeg memorijala.

(mf/foto: Mihaela Feldi, Glasnici istine, Ivana Novak, Zdravko Milobara)

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit