Danas je Uskrs – najveći kršćanski blagdan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Kršćani danas slave Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. Njime se obilježava nedjelja Gospodinova uskrsnuća i pobjeda nad smrću i grijehom. Proslava Isusova uskrsnuća temelj je kršćanske duhovnosti. U Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama svete mise su nedjeljnim rasporedom, a svetu misu u 11 sati možete – kao i svake godine – poslušati u našem radijskom programu.

Uz blagdan Uskrsa vezani su mnogi običaji poput paljenja obredne vatre, bojenja jaja, a pripremaju se i prigodna blagdanska jela koja se nose u košari u crkvu na blagoslov. Prema tradiciji jedu se pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka, hren, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof i druga jela. Djeca se za Uskrs igraju tradicijskim igrama u kojima koriste pisanice kao što su tuckanje pisanicama, traženje skrivenih pisanica u travi izvan kuće i sl.

U ovom liturgijskom dijelu crkvene godine puno je pjesama koje izražavaju pokajanje, ali i pjevaju o Isusovom uskrsnuću. U našoj tradiciji najpoznatije su “Kraljice neba”, “Uskrsnu Isus doista”, “Na nebu zora rudi” i druge.

 

redakcijsko izvješće, foto: cathopic

top music

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit