Danas je u kalendaru sv.Lucija – jeste li posijali pšenicu?

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas je u kalendaru sv. Lucija od Sirakuze, kršćanska mučenica. Prema jednoj predaji izvađene su joj oči, a narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju s najdužom noći zimskog sunčeva ciklusa. Stoga se sv.Lucija prvenstveno smatra zaštitnicom slijepih i slabovidnih. Uz spomendan sv. Lucije u narodu je bilo raznih običaja.
U mnogim hrvatskim krajevima na današnji dan se sije pšenica kako bi ozelenila do Božića. Do danas je u narodu ostao običaj praćenja vremena od sv.Lucije do Božića. Tih 12 dana predstavlja mjesece u godini, a vjerovalo se da će svaki mjesec u sljedećoj godini donijeti vrijeme kakvo je bilo određeni dan do Božića. Osim ovoga, uz spomendan sv. Lucije u narodu je bilo raznih običaja. Pa su tako na sam dan, ali i večer uoči djeca i mladi u manjim skupinama obilazili od kuće do kuće noseći izdubljenu tikvu kojoj bi izrezali šupljine u obliku očiju, nosa i usta i osvijetlili je svijećom. Tikvu su dizali do prozora i njome plašili djecu, govoreći “Ide baba Luca, po selu se smuca”. Tako bi izmamili domaćine da im otvore vrata i da im daruju jabuke, novac i sl.

Tomislava Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit