Članovi mladeži Crvenog križa Našice obilježili Svjetski dan prve pomoći

Facebook
Twitter
Pinterest

 

Hrvatski Crveni križ i druga nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta, u subotu, 14. rujna, obilježila su Svjetski dan prve pomoći.
Tom se prilikom prepoznaje važna uloga koju Društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta kao način izgradnje i jačanja kapaciteta zajednice da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti.
Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći je zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa i tim povodom organizirane su različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći.
Vještine prve pomoći trebaju biti dostupne svima kao značajan humanitarni čin koji ljudima omogućuje spašavanje života i pomaže u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede. Posjedovanje vještina prve pomoći osnažuje pojedinca za poduzimanje brzih mjera za smanjenje ili stabilizaciju ozbiljnih ozljeda te za poboljšanje šansi za preživljavanje ozlijeđenih ili naglo oboljelih osoba.
Mladež Gradskog društva Crvenog križa Našice je povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći provela nekoliko aktivnosti.
Dana 7. rujna s Info štandom sudjelovali su na festivalu Dani slavonskih šuma te su provodili anketu o poznavanju osnova pružanja prve pomoći. Na provođenju ankete sudjelovalo je 47 ispitanika starosti između 35 do 50 godina. Krajnji rezultat ankete je 57% što pokazuje da je prva pomoć nešto što se treba učiti cijeli život,odnosno svaki građanin bi trebao ponekad ponoviti znanje iz tog područja.
Dana 8. rujna sudjelovali su na Dječjim sportskim igrama u centru grada gdje su pokazivali reanimaciju uz pomoć AVD uređaja te su djeci dijeljeni zanimljivi zabavni sadržaji kroz koje mogu učiti o temama vezanim uz aktivnosti koje provodi Crveni križ.
Dana 12. rujna su u sklopu Svjetskog dana prve pomoći po gradu,odnosno na 8 lokacija crtali obrise unesrećenih osoba kako bi na taj način skrenuli pozornost građana na važnost znanja iz prve pomoći. Na jednoj lokaciji su pozornost građana skrenuli na potrebu za boljim međusobnim povezivanjem tako da je ta lokacija obilježena kao mjesto za zagrljaj.
Dana 13.rujna proveli su radionicu Prve pomoći u Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice gdje su kroz 4 radilišta prve pomoći pokazali učenicima 8-ih razreda osnove prepoznavanja i zbrinjavanja nekih od najčešćih ozljeda te kako na pravilan način osobu postaviti u bočni položaj i kako pravilno napraviti reanimaciju.
Dana 21. rujna će se održati edukacijska radionica „Osnove spašavanja života upotrebom AVD uređaja“ koju će provoditi dr. Pavlić Juraj. Radionica je namijenjena mladima iz svih društava Crvenog križa Osječko-baranjske županije te prijateljskim društvima iz drugih županija.
Ove aktivnosti društvo će nastaviti provoditi i tokom cijele godine kako bi barem nekolicina ljudi ponovila znanje ili kako bi naučili osnove pružanja prve pomoći i na taj način učinili okolinu sigurnijom u smislu zbrinjavanja ozljeda ukoliko do njih dođe.

 

Izvor: GDCK Našice

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit