Utorak, 18 ožujka, 2025
spot_img
HomeAktualnoBuđenje vinogradarske baštine - nova era frankovke

Buđenje vinogradarske baštine – nova era frankovke

Na  vinskom položaju Srednjak, jednom od najstarijih položaja u Feričancima, danas je započela sadnja novog vinograda. No, to nije obična sadnja već za feričanačko vinogorje i vinariju Enosophia povijesna sadnja matičnog nasada Frankovke.

– Pri kraju smo prve faze postupka  masovne klonske selekcije naše najzastupljenije sorte frankovke. U taj projekt smo ušli s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, čiji je voditelj prof.dr. Darko Preiner, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. U suradnji s njima 2022. godine započeli smo označavanje elitnih nasada u našem najstarijem vinogradu Frankovke iz 1973. godine.  Označili smo ga i promatrali cijelu sezonu, pratili njegova ampelografska obilježja i proveli  zdravstveno testiranje, odnosno  ELISA test kako bi bili sigurni da ti trsovi nisu zaraženi  virusima. Slijedila je rezidba, priredili smo plemke i dostavili ih u rasadnik s kojim surađujemo godinama i tamo su proizvedene sadnice. Priprema, njega, dozrijevanje i praćenje novih loznih sadnica trajala je  cijelu prošlu godinu. Danas su spremne za sadnju novog matičnog vinograda na površini od  5 ha (oko  25 000 sadnica). Glavni cilj ovog projekta je individualna klonska selekcija, želimo dobiti identificirani, ujednačeni, selekcionirani klon pod nazivom feričanački klon frankovke. To je dugotrajan i zahtjevan proces, ali tradicija uzgoja ove sorte u feričanačkom vinogorju još od doba Austro-Ugarske zaslužuje ozbiljan znanstveni pristup selekcioniranju pozitivnih karakteristika koje se ponavljaju sa svrhom poboljšavanja same sorte, a sukladno tome i vina. Ovim projektom želimo dokazati da smo podneblje koje je najbolje za proizvodnju Frankovke u Hrvatskoj, što već i dokazujemo kvalitetom svojih vina u svim kategorijama. Želimo dodati vrijednost Feričancima kao vinogorju i postaviti dobre temelje za budućnost vinogradarstva u ovom kraju. Također želimo i znanstveno potkrijepiti i staviti točku na i da najbolja vina dolaze isključivo od najboljeg grožđa – istaknula je Lucija Kovačević, glavna enologinja vinarije Enosophia.

Izvor: Enosophia

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Najčitanije

Recent Comments