29. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak

Facebook
Twitter
Pinterest

Operacija “Bljesak” – vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7.200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Ministar Ivan Anušić: Sigurnost naše Hrvatske nikada nije bila ovoliko vidljiva i izraženija

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić  podsjetio je kako je “Bljesak” jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu.

-“Ovo je dan koji pripada, prije svega, svakom hrvatskom branitelju, vojniku i policajcu koji se borio za samostalnu i neovisnu Hrvatsku” – rekao je ministar obrane Anušić i sam sudionik operacije “Bljesak”.

-“Nakon 31 sata, iz ove akcije izašli smo kao pobjednici i zato hvala svakom vojniku i policajcu koji je dao doprinos u našem zajedničkom cilju – oslobođenju zapadne Slavonije. Upravo zato u čast svima njima, a posebno onima koji nisu više među nama, preletom moćnih Rafala iznad Okučana simbolično se poslala snažna poruka hrvatskom narodu – sigurnost naše Hrvatske nikada nije bila ovoliko vidljiva i izraženija!” – zaključio je ministar.

 

redakcijsko izvješće, foto: MORH

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit