Biografija: Gibonni

Facebook
Twitter
Pinterest
ImageVeć sa 17 godina mladi Zlatan, rođen u Splitu u obitelji oca Ljube Stipišića, glasovitog etnomuzikologa i glavnog autoriteta za dalmatinsku tradicijsku glazbu, predvodio je splitski heavy bend Osmi putnik, koji je do kraja osamdesetih objavio tri albuma: 'Ulična molitva', 'Glasno, Glasnije' i 'Drage Sestre Moje'. Nakon toga je proveo neko vrijeme u inozemstvu, da bi se početkom devedesetih posvetio samostalnoj karijeri. Ubrzo nakon njegovog prvog albuma nazvanog 'Sa Mnom Ili Bez Mene' došlo je do preokreta koji je promijenio cijelu njegovu buduću karijeru – Gibonni je napisao pjesmu 'Cesarica' za Olivera Dragojevića. Bio je to neprikosnoveni hit 1993. i jedna od najvećih hrvatskih pop pjesama svih vremena. Gibonni je odmah potom postao vrlo tražen i cijenjen pjevač i skladatelj čije su pjesme bez iznimke postajale veliki hitovi.

Albumi koji su uslijedili, 'Noina Arka' (1993.), 'Kruna Od Perja' (1995.) i 'Ruža Vjetrova' (1997.) izbacili su nekoliko velikih hitova: 'Tempera', 'Lipa Moja', 'Dvije Duše', 'Ako Me Nosiš Na Duši', 'Ovo Mi Je Škola', 'Ej Vapore'… No, pravi trijumfi tek su dolazili. 'Judi, Zviri I Beštimje' objavljen je u veljači 1999. i vrlo brzo postao najprodavaniji album u Hrvatskoj i Sloveniji. Jednak uspjeh doživio je i kod kritike, a struka ga ja nagradila s rekordnih 7 Porina. S velike turneje koja je uslijedila Gibonni je objavio prvi hrvatski koncertni DVD, 'Milenijski Koncert'. Nastavak bajke donio je u jesen 2001. 'Mirakul', do tada najambiciozniji Gibonnijev projekt na kojem su, uz već starog suradnika Vlatka Stefanovskog, svirali i najcijenjeniji svjetski session glazbenici: bubnjar Manu Katche i basist Pino Palladino. U naslovnoj pjesmi gostovao je i world music glazbenik Geoffrey Oryema. 'Mirakul' je opet srušio sve rekorde prodaje, zabilježio niz hitova i nagrada, te zaključen serijom trijumfalnih koncerata među kojima se posebno ističu onaj u Opatiji i Zagrebu, gdje su gostovali svi glazbenici koji su snimali album. Pina Palladina, koji je tada pristupio legendarnoj grupi Who, zamijenio je jednako slavni basist Tony Levin. Nakon poduže pauze koji nije ni na koji način umanjila Gibonnijevu popularnost i utjecaj, u proljeće 2006. objavljen je 'Unca Fibre'. Na njemu Gibo opet surađuje s mnogim jakim imenima (Goran Bare, Maya Azucena, Goran Bregović, Mladen Badovinac…), a turneja kojom promovira album opet je iznimno posjećena i uspješna. Novinar Zlatko Gall 2007. objavljuje Gibonnijevu biografiju "Tajna vještina". Krajem godine 2007. izlazi i dvostruki live album 'Acoustic/Electric' koji izdaje pod etiketom Dallas Recordsa, dvostruki je live album, luksuznog pakiranja, podijeljen na akustični i električni dio. Acoustic/Electric je sniman tijekom turneje koja je uslijedila po izlasku višestruko nagrađivanog i hvaljenog albuma Unca Fibre. Na spektakularnim i rasprodanim koncertima od Pule, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Sarajeva, Splita, Osijeka, Solina i niza drugih gradova, Gibonni je iz nastupa u nastup snimao i kasnije selektirao najbolje dijelove sa svakog od koncerata. 'Ovo nije best off, ni greatest hits, nego nešto posve osobno. Jedini kriterij je bio da smo guštali i da se to čuje.' – kaže Gibonni. Bilo bi teško izabrati favorita na albumu. No, album najavljuje singl 'Mirakul' u akustičnoj verziji, koji Gibo izvodi u novoj verziji i u duetu sa sjajnom Mayom Azucena.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit