Bernardić i Šimić promatrali opće izbore u BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Voditelj i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić i Hrvoje Šimić sudjelovali su u okviru Kratkoročne promatračke misije PS OESS-a na promatranju općih izbora u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 2.listopada. Međunarodna izborna promatračka misija na općim izborima u Bosni i Hercegovini brojala je ukupno 471 promatrača, od čega 336 ODIHR-ovih stručnjaka, dugoročnih i kratkoročnih promatrača, 83 parlamentarca i osoblja iz PS OESS-a, 23 iz PACE-a, 17 iz PS NATO i 12 iz Europskog parlamenta.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bili su kompetitivni i općenito dobro organizirani uz poštivanje temeljnih sloboda tijekom kampanje. Međutim, neuspjeli reformski napori, široko rasprostranjeno nepovjerenje u javne institucije i retorika koja izaziva etničke podjele i dalje obilježavaju izborno okruženje, izjavili su međunarodni promatrači po završetku izbornog dana.Zajednička promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OESS-a (OSCE PA), Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), Parlamentarne skupštine NATO-a (NATO PA) i Europski parlament (EP) utvrdila je da zakonski okvir čini odgovarajuću osnovu za održavanje demokratskih izbora.

Izbori su održani u pozadini općeg razočarenja političkim establišmentom. Najveće stranke na vlasti često su koristile retoriku koja izaziva etničke podjele kao standardni oblik rasprave. Kampanja je općenito bila mirna, ali promatrači su primijetili incidente pritiska na zaposlenike u javnom sektoru. Izborni proces na dan izbora bio je uglavnom miran, iako je bilo nekih remetilačkih incidenata na biračkim mjestima i oko njih. Unatoč što je primijećeno da se procedure glasovanja uglavnom poštuju, tajnost glasovanja često je bila ugrožena, a bilo je i slučajeva da su neovlaštene osobe pratile birače i pomagale većem broju birača. Promatrači su na brojnim mjestima negativno ocijenili postupke prebrojavanja, uglavnom zbog proceduralnih nepravilnosti, rečeno je na “de-brifingu” promatrača PS OESS-a.

Ograničenja prava da se postane kandidat na temelju etničke pripadnosti i prebivališta protivna su i načelu općeg i jednakog prava glasa i međunarodnim standardima za demokratske izbore, istaknuto je te konstatirano da presude, i Europskog suda za ljudska prava i državnog Ustavnog suda protiv diskriminacijske prirode ovih ograničenja, ostaju neprovedene. Nedostatak javne rasprave i korištenje retorike koja dovodi do podjela, što se također odražavalo u ograničenom i pristranom medijskom izvještavanju, smanjili su mogućnost birača da donesu informirani izbor na dan izbora. Nedavni slučajevi klevete pokrenuti protiv novinara, kibernetički napadi usmjereni na istaknute medijske kuće te zastrašivanje i uznemiravanje novinara stvorili su radno okruženje obilježeno političkim pritiscima, ocijenili su promatrači.

Hrvatsko izaslanstvo u PS OESS-a promatralo je izbore na 15 biračkih mjesta na području Sarajeva i okolice. Bernardić je uz potvrdu opće ocijene međunarodnih promatrača naglasio da bi izbor građana Bosne i Hercegovine, političari i političke stranke trebali shvatiti kao priliku za mandat da rade za budućnost svoje zemlje i perspektivu europskih integracija. Istaknuo je važnost mlađoj generaciji birača dati osjećaj da je njihova budućnost unutar vlastite zemlje. Smatra da je za to bitno premostiti jaz između različitih etničkih skupina. Također je primijetio da uz nekoliko značajnih iznimaka, žene nisu bile istaknute u kampanji, a kandidatkinje su često bile meta vrijeđanja i ismijavanja na društvenim mrežama. Dugogodišnji rodni stereotipi ostaju, a napori uloženi da se poveća aktivno sudjelovanje žena na izborima bili su nedovoljni, zaključio je Bernardić.​

Šimić je uz podršku izjava međunarodnih promatrača ocijenio da su ovi izbori održani u pozadini izazovnih unutarnjih i međunarodnih okolnosti te da su sveukupno dobro organizirani i konkurentni unatoč različitim vizijama budućnosti Bosne i Hercegovine. -Tijekom obilaska biračkih mjesta upoznali smo članove biračkih odbora, od kojih je bilo mlađe populacije i žena i vidjeli građane koji žele obaviti svoju građansku dužnost, ali i napraviti osobni demokratski izbor – rekao je Šimić i  naglasio da ti ljudi s pravom očekuju da izabrani političari preuzmu odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine za dobrobit svih građana, što uključuje sigurnost, uključivost, demokratski i društveni te gospodarski napredak.

izvor: HS u PS OESS-a

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit