9. KIKI – MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG FILMA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Poput ostalih festivala i događaja, i KIKI – međunarodni festival dječjeg filma zbog poznatih je okolnosti morao u „karantenu“, pa je deveto festivalsko izdanje, najprije planirano od 20. do 24. travnja 2020., odgođeno za jesen, u novom terminu održavanja od 5. do 9. listopada 2020.

S obzirom na okolnosti dio programa realizirali smo online, u prethodno najavljenom terminu. Pod nazivom „KIKI u karanteni“, program je obuhvaćao filmove koje smo proteklih osam godina prikazivali na platnu, a više od 35 tisuća online pregleda dokazuje uspješnost karantenske inačice festivala.

No, kako se osim filmskih projekcija naš festival sastoji i od različitih predfestivalskih aktivnosti za djecu i mlade, tako se dio programa ipak uspio održati prije uvođenja karantene, dok je dio održan u novim normalnim okolnostima nakon popuštanja mjera.

Radionica „Kako gledati film“ pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović održana je još u veljači, a polaznici i polaznice radionice učili su prepoznati razna filmska izražajna sredstva te kako argumentirano napisati filmsku kritiku. Polaznici i polaznice ove radionice kasnije su dobili mogućnost postati članovima i članicama dječjeg žirija koji svake godine izabire najbolje filmove festivala.

Krajem svibnja održana je radionica „(Ne)Moć slike“ koju je vodio višestruko nagrađivani filmski redatelj Tomislav Šoban, a polaznici i polaznice upoznati su s osnovnim filmskim alatima i zajednički su snimili kratki film „Bakina kupovina“.

Radionica animacije održana je početkom srpnja u suradnji sa Školom animiranog filma iz Čakovca, pod vodstvom mentorice Jasminke Bijelić Ljubić. Na ovoj su radionici polaznici i polaznice snimili ekološki film „Čepociklaža“ u tehnici stop-animacije.

U programu festivala KIKI prikazuju se profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni kratkometražni filmovi namijenjeni djeci i mladima, a program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina starosti) i školsku dob (7 – 16 godina starosti). Ulaz je na sve projekcije besplatan.

U pet natjecateljskih programa prikazuju se 33 filma iz Belgije, Češke, Hong Konga, Francuske, Irana, Japana, Južne Koreje, Kanade, Kine, Njemačke, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Ugande i Hrvatske.

O pobjedniku festivala odlučuje dječji žiri, uzrasta do 15 godina. Autoru nagrađenog filma uz novčanu se nagradu dodjeljuje i trofej.

Kako bi se potakao razvoj aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori s filmskim edukatorima.

Cilj KIKI festivala jest razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi i podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu!

Direktni vimeo linkovi za gledanje prema kategorijama (Kiki 1 – 5) će biti otvoreni i dostupni za gledanje od 5. – 9. listopada:

KIKI 1 – vrtićka i predškolska dob te učenici 1. i 2. razreda osnovne škole
vimeo.com/showcase/kiki01
KIKI 2 – učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole
vimeo.com/showcase/kiki02
KIKI 3 – učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole
vimeo.com/showcase/kiki03
KIKI 4 – učenici od 6. do 8. razreda osnovne škole
vimeo.com/showcase/kiki04
KIKI 5 – učenici od 1. do 4. razreda srednje škole
vimeo.com/showcase/kiki05

Tehnička napomena – ukoliko se projekcija zaustavi nakon nekoliko filmova označite tj. selektirajte film na kojem ste stali i nastavite gledanje pritiskom na oznaku start watching.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit