32. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije “ORAO” Orahovica-Našice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Udruga specijalne policije iz Domovinskoga rata “ORAO” Orahovica-Našice večeras je u Đurđenovcu svečano obilježila 32. godišnjicu osnutka Specijalne jedinice policije “ORAO”. Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim i umrlim pripadnicima Specijalne jedinice policije „ORAO”. Počast je odalo vodstvo Udruge, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, MUP-a i policijskih uprava, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, Općine Đurđenovac i braniteljskih udruga. Hrvatskim braniteljima i članovima udruge, pridružio se i ratni zapovjednik specijalne policije RH general-pukovnik Mladen Markač.

Specijalna jedinica policije ”ORAO” – vod u Našicama i Orahovici, ustrojen je 1991. godine, a kroz jedinicu je tijekom Domovinskog rata prošlo 250 pripadnika specijalne policije, što aktivnih što pričuvnih sastava MUP-a Republike Hrvatske. Pripadnici su aktivno sudjelovali u obrani domovine na mnogim bojištima, na prvim crtama obrane. Specijalna jedinica policije ”Orao” vod Orahovica i Našice sudjelovala je u prvoj akciji “Borovo selo”, u razbijanju četničkih barikada u Baranji, Dardi i Dalju, u trodnevnom oslobađanju vojarne u Našicama od JNA, Operaciji ”Otkos 10”, vojno-redarstvenoj operaciji ”Papuk 91” te u provedbi akcije ”Trokut”. Specijalna jedinica policije ”ORAO” vod Orahovica- Našice sudjelovala je i u akcijama na pakračkom području. Borbeno je djelovala od Gospića – ”Visočice” i Medačkog Džepa sve do Zadra i Zadarskog zaleđa, sudjelovala je u akcijama na dubrovačkom području, a pripadnici jedinice obavljali su i ostale policijske poslove kao pripadnici Specijalne policije MUP-a na području RH. Brojni pripadnici ove Specijalne jedinice policije sudjelovali su u najvećim vojno-redarstvenim operacijama i simbolima Domovinskog rata u hrvatskoj povijesti, akciji ”Bljesak” i ”Oluja”. Specijalnom jedinicom policije ”ORAO” vodovima Orahovica i Našice tijekom postojanja zapovijedali su Stevo Ivić, Pero Jelaš, Branko Horvatin, Zdenko Minarik i Saša Šteković.

– Ovo je 32. obljetnica naše udruge. Iz dana u dan možemo vidjeti da su naši suborci – branitelji koji su branili domovinu sve više bolesni i sve više umiru. Udruga stoga, u sklopu Ministarstva branitelja, radi projekte za boljitak svojih članova sa šireg područja Orahovice i Našica. Tu smo za sve naše branitelje, njihovu djecu i obitelji – poručio je večeras predsjednik Udruge specijalne policije “Orao” Davor Solić.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece čestitajući 32. obljetnicu rekao je kako su to najelitnije snage koje policija ima, posebno u onih 5 ratnih godina kada su bili na svim ratištima i sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama. Kako su bili najbolji u ratu, tako su i danas u miru spremni za sve zadaće koje se pred njih postave – istaknuo je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece.

-32. obljetnica prilika je zahvaliti svima onima koji su pokazali ljubav prema domovini onda kada je to bilo najpotrebnije, kada je trebalo imati snage stati boriti se protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Danas je važno da su članovi udruge aktivni i da pokazuju pijetet prema žrtvama Domovinskog rata i svojim kolegama suborcima te daju poruku kako se neke stvari nikada ne smiju zaboraviti. Čestitam im na na vrijednom radu, a Osječko-baranjska županija uvijek stoji na raspolaganju udrugama iz Domovinskog rata – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Obilježavanje je nastavljeno svečanom akademijom kojoj su se odazvali brojni članovi udruge i dragi gosti: predstavnici ministarstava, županija, gradova i općina, policijskih uprava, Opće županijske bolnice Našice, braniteljskih i drugih udruga.

tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit