30. kolovoza – Međunarodni dan nestalih osoba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza proglasili su Međunarodnim danom nestalih osoba. Tog dana prisjećamo se osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Inicijativa je potekla iz Latinske Amerike od udruga koje okupljaju obitelji nestalih i nasilno odvedenih osoba. Trenutačno se nestalima vodi gotovo 2000 osoba, dok se najveći broj, njih čak 70 posto, odnosi na osobe nestale tijekom Domovinskog rata. Sudbina tisuću 869 hrvatskih građana još se ne zna, a traga se za još 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja u studenom 1991. Najstarija prijava u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba je iz 1961. godine. Riječ je o Justini Petje koja je posljednji put viđena 5. studenoga 1961. u Zagrebu, a okolnosti nestanka nisu poznate. Svoj doprinos u pronalasku nestalih osoba dalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova putem posebne Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), koja je objavljena na web stranici Ministarstva, ali i na web stranicama svih policijskih uprava. NENO sadrži profile nestalih osoba na području Republike Hrvatske za kojima policija traga, a za koje postoji bojazan da im se nešto dogodilo, uz kratki opis okolnosti pod kojima je osoba nestala. Pogledajte profile u NENO-i jer možda ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o njemu. Sve podatke možete nam dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@nestali.hr.

izvor: Nacinalna evidencija nestalih osoba

foto: Arhiva (Zid boli)

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit