Županijski stožer predložio nove mjere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom SARS-CoV-2 , a s ciljem zaštite života i zdravlja pučanstva na području Osječko-baranjske županije, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije jučer je predložio Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Osječko-baranjske županije.

Županijski stožer predlaže da se donese preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Drugi prijedlog je da se na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih osoba ograniči s obzirom na veličinu prostora tako da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m² neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Treća preporuka je da jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja, dok je četvrta da se organizacija nastave u osnovnim i srednjim školama provede tako da se za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda nastava održava u školskim ustanovama (model A), za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda da se nastava održava dva tjedna u školskim ustanovama, a dva tjedna na daljinu (model B), te da se za učenike srednjih škola nastava održava isključivo na daljinu (model C) izuzev praktične nastave koja će se održavati u školskim ustanovama. Primjena navedenih mjera predlaže se za razdoblje do 24. prosinca 2020. godine. Nacionalni stožer civilne zaštite tijekom dana prihvatio je prva tri prijedloga Županijskog stožera, a četvrti, o organizaciji nastave, je odbacio. Odluka stupa na snagu 21. studenog 2020.

Hampovčan je na današnjoj konferenciji za novinare naglasio da sve dok se bolničke potrebe može pokriti kapacitetima KBC-a Osijek i bolnice u Našicama, dvorana Gradski vrt neće biti korištena za smještaj oboljelih od COVID-19.

Voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. Tomislav Dijanić potvrdio je da Zavod već provodi antigenske testove, koji će se od ponedjeljka moći obavljati i po uputnici obiteljskih liječnika te na vlastiti zahtjev uz plaćanje. Bitno je da osobe koje se testiraju imaju simptome unutar početnih pet dana jer nakon toga test nije pouzdan.
Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek dr. sc. Krunoslav Šego dodao je kako KBC provodi antigenske testove te da su se pokazali osobito korisnima u trijaži. Istaknuo je kako je osobina tih testova da su pozitivni nalazi gotovo sigurno točni, a negativni se provjeravaju PCR-testom jer je među njima dosta lažno negativnih.
– Stanje u KBC-u se svakodnevno pogoršava, sve je više hospitaliziranih bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom, kao i preminulih. Jučer je preminulo osam osoba od kojih su šest s područja OBŽ, a danas sedam (pet iz OBŽ). Situacija je sve ozbiljnija i bez bolnice u Našicama KBC-e ne bi mogao sam zbrinuti sve bolesnike, pa je odluka o otvaranju OŽB Našice kao sekundarne COVID-bolnice bila pravovremena. KBC-e Osijek se približava svom maksimumu u radu i ako se nastavi sadašnja tendencija, osobno ne vidim način da se izbjegne angažiranje dvorane Gradski vrt. Znam da ovo zvuči dosta katastrofično, pa sve građane molim da se situacija shvati ozbiljno. Sljedećih nekoliko dana će biti ključno i ako njih prevladamo uspješno, onda možda izbjegnemo Gradski vrt – rekao je dr. Šego te dodao kako je jučer u KBC primljeno 29 bolesnika, a 82 bolesnika s COVID-om je pregledano. – Sreća je da imamo vrsne infektologe, kao i druge djelatnike KBC-a, koji to uspijevaju zbrinuti. KBC-e Osijek još uvijek uspijeva zbrinuti i sva druga hitna stanja, no približava se svojoj gornjoj granici mogućnosti – zaključio je dr.Šego.

izvor:OBZ

izvor: OBZ

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit