Župan potpisao ugovore s korisnicima potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Župan Ivan Anušić danas je potpisao ugovore s 35 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ukupna vrijednost tih potpora je 680.000 kuna. To je dio od ukupno planiranih 5 milijuna i 200 tisuća kuna, koliko je Županija ove godine osigurala u svom proračunu za tu namjenu. Naime, Osječko-baranjska županija preko javnih poziva provodi 14 mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Natječaji su u tijeku, a do sada su isplaćene potpore za 107 korisnika u vrijednosti nešto više od dva milijuna kuna.
– Osječko-baranjska županija najviše poticaja izdvaja za poljoprivredu jer imamo najveći broj poljoprivrednika, najveće površine pod poljoprivredom, najviše ekoloških proizvođača. Poljoprivreda je jedna od najvažnijih gospodarskih grana Županije, i to će vjerojatno biti i u budućnosti. Danas potpisani ugovori potvrđuju naše kontinuirano ulaganje u poljoprivredu, a naravno, poduzimamo i niz drugih mjera i aktivnosti za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora. Uz 14 sustava za navodnjavanje treba izdvojiti Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za koji su pred samim završetkom sve pripremne imovinsko-pravne radnje, kao i pripreme dokumentacije koja prethodi raspisivanju natječaja za izgradnju. Financijska konstrukcija je zatvorena, novac je osiguran, vrlo brzo imat ćemo građevinsku dozvolu, pa vjerujem da ćemo već u ovo vrijeme iduće godine imati objekt koji će biti na raspolaganju i velika potpora poljoprivrednicima. Vrijednost prve faze izgradnje RDC-a procjenjuje se na 35-40 milijuna kuna, no bit će osigurani uvjeti za daljnje širenje prostora i sadržaja – rekao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako mu je drago što danas ugovore potpisuju i mnogi mladi koji se bave poljoprivredom, a Županija svim zainteresiranima stoji na raspolaganju.
Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling ističe da su javni pozivi za dodjelu navedenih potpora objavljeni u ožujku ove godine. U Proračunu Županije za 2019. godinu za dodjelu potpora planirano je ukupno 5.250.000,00 kuna, a do sada je za 90 korisnika isplaćeno 1.187.290,00 kuna. Danas su potpisani ugovori s 35 korisnika u ukupnom iznosu od 679.260,00,00 kuna, a potpisnici su 25 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, jedan obrt, tri trgovačka društva i 5 jedinica lokalne samouprave. Tako je ukupni iznos isplaćenih potpora dostigao 2.029.350,00 kuna.
Intenzitet potpora je različit i kreće se od 50 % do 100 %, visina potpora je do 70.000,00 kuna, a ovise o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 % prihvatljivih troškova.
Javni pozivi otvoreni su do 1. prosinca 2019. godine, osim Javnog poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2019. godine.
Ugovore o dodjeli potpora danas je potpisalo pet korisnika za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica, po jedan korisnik potpora za dobrobit životinja, unaprjeđenje genetskog potencijala u govedarstvu, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, ulaganja u očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda, mlade poljoprivrednike, promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, zatim pet korisnika potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, dva za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, 12 za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda te pet za uređenje ruralnog prostora.

izvor: OBZ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit