Župan potpisao ugovore s korisnicima potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Župan Ivan Anušić danas je potpisao ugovore s 35 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ukupna vrijednost tih potpora je 680.000 kuna. To je dio od ukupno planiranih 5 milijuna i 200 tisuća kuna, koliko je Županija ove godine osigurala u svom proračunu za tu namjenu. Naime, Osječko-baranjska županija preko javnih poziva provodi 14 mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Natječaji su u tijeku, a do sada su isplaćene potpore za 107 korisnika u vrijednosti nešto više od dva milijuna kuna.
– Osječko-baranjska županija najviše poticaja izdvaja za poljoprivredu jer imamo najveći broj poljoprivrednika, najveće površine pod poljoprivredom, najviše ekoloških proizvođača. Poljoprivreda je jedna od najvažnijih gospodarskih grana Županije, i to će vjerojatno biti i u budućnosti. Danas potpisani ugovori potvrđuju naše kontinuirano ulaganje u poljoprivredu, a naravno, poduzimamo i niz drugih mjera i aktivnosti za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora. Uz 14 sustava za navodnjavanje treba izdvojiti Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za koji su pred samim završetkom sve pripremne imovinsko-pravne radnje, kao i pripreme dokumentacije koja prethodi raspisivanju natječaja za izgradnju. Financijska konstrukcija je zatvorena, novac je osiguran, vrlo brzo imat ćemo građevinsku dozvolu, pa vjerujem da ćemo već u ovo vrijeme iduće godine imati objekt koji će biti na raspolaganju i velika potpora poljoprivrednicima. Vrijednost prve faze izgradnje RDC-a procjenjuje se na 35-40 milijuna kuna, no bit će osigurani uvjeti za daljnje širenje prostora i sadržaja – rekao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako mu je drago što danas ugovore potpisuju i mnogi mladi koji se bave poljoprivredom, a Županija svim zainteresiranima stoji na raspolaganju.
Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling ističe da su javni pozivi za dodjelu navedenih potpora objavljeni u ožujku ove godine. U Proračunu Županije za 2019. godinu za dodjelu potpora planirano je ukupno 5.250.000,00 kuna, a do sada je za 90 korisnika isplaćeno 1.187.290,00 kuna. Danas su potpisani ugovori s 35 korisnika u ukupnom iznosu od 679.260,00,00 kuna, a potpisnici su 25 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, jedan obrt, tri trgovačka društva i 5 jedinica lokalne samouprave. Tako je ukupni iznos isplaćenih potpora dostigao 2.029.350,00 kuna.
Intenzitet potpora je različit i kreće se od 50 % do 100 %, visina potpora je do 70.000,00 kuna, a ovise o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 % prihvatljivih troškova.
Javni pozivi otvoreni su do 1. prosinca 2019. godine, osim Javnog poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2019. godine.
Ugovore o dodjeli potpora danas je potpisalo pet korisnika za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica, po jedan korisnik potpora za dobrobit životinja, unaprjeđenje genetskog potencijala u govedarstvu, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, ulaganja u očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda, mlade poljoprivrednike, promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, zatim pet korisnika potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, dva za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, 12 za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda te pet za uređenje ruralnog prostora.

izvor: OBZ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

01.01.2020.

08.01.2020.

15.01.2020.

22.01.2020.

29.01.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit