Župan Ivan Anušić jučer sudjelovao na gospodarskom forumu u Pečuhu

U organizaciji Županije Baranya jučer je u Pečuhu održan gospodarski forum pod nazivom „Baranya business forum“ na kojem su sudjelovali predstavnici političkog života Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske te više od 120 gospodarstvenika triju zemalja. Riječ je o drugom trilateralnom susretu, prvi je održan krajem prošle godine u Sarajevu, na kojem gospodarstvenici imaju priliku uspostaviti kontakte te ostvariti međusobnu suradnju.
Osječko-baranjsku županiju predstavile su tvrtke Mipes Consulting i Centar alata te predstavnici HGK Županijske Osijek i Županije.
– Pohvaljujem inicijativu župana Zoltana Madarasa za uspostavljanjem prekogranične gospodarske suradnje ne samo među županijama kao nositeljima administrativnih ovlasti nego i gospodarstvenika. Danas se ovdje susreću poljoprivredni proizvođači, drvni i metaloprerađivači, dionici u turizmu i mnogi drugi poduzetnici čiji je zajednički interes širenje poslovnih mogućnosti. Uspostavljanjem kvalitetnih kontakata doprinosi se i osnaživanju izvoznih potencijala poduzetnika naše županije – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.
Gospodarski forum otvorio je Zoltan Madaras, župan Županije Baranya koji je tom prilikom istaknuo kako su zajednički izazovi u gospodarstvu ujedno i prilika za zajednički napredak jer gospodarstvo svih triju država teži sličnom smjeru razvoja.
– Uloga župana, predsjednika Vlade, veleposlanika i konzula je pomoći gospodarstvenicima koji nam se obraćaju i traže podršku ili informaciju. Siguran sam da ćemo danas svi biti bogatiji za pregršt novih poslovnih veza – kazao je Madaras.
Izaslanstvo Hercegovačko-neretvanske županije, koje su sačinjavali predstavnici mostarskog Sveučilišta, drvne industrije i vinara, predvodio je predsjednik Vlade Županije Nevenko Herceg.
– Sporazum o prijateljstvu koji je naša županija potpisala sa Županijom Baranya značajan je korak prema uspostavi gospodarske suradnje i ovdje vidim priliku da sve sudionike upoznamo s prirodnim i gospodarskim resursnima Hercegovačko-neretvanske županije – kazao je Herceg.
Suradnju Osječko-baranjske i Županije Baranya, osobito putem Ureda EGTC-a u Pečuhu i Osijeku, pohvalio je generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat ističući kako je cilj ovakvih foruma ojačati gospodarsku suradnju pograničnih županija, što je ujedno i potpora kulturnom, sportskom i turističkom povezivanju Hrvatske i Mađarske.
Uoči kreiranja nove financijske perspektive Europske unije, naglasio je veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, prilika je da sve tri države zajednički nastupe oko kreiranja drugačije kohezijske politike i djelotvornije zajedničke poljoprivredne politike.
Gospodarski forum poseban je susret interesa i mogućnosti cijele regije, a idući, treći po redu, okupit će gospodarstvenike u Osječko-baranjskoj županiji.

Tekst i foto: OBŽ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit