“Zlatne žice Slavonije”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Butelje festivalske Graševine vrhunske i Maximo Nero vina napunjene su u podrumu Kutjeva d.d., nakon čega je uslijedila i posljednja konferencija za medije prije početka festivala. Gradonačelnik Požege Željko Glavić je zahvalio Kutjevu d.d. na praćenju požeškog festivala od 1969. godine do danas, kao generalnom sponzoru, te svima koji pomažu da se očuva tradicija tamburaške glazbe na požeškom festivalu, jednom od najznačajniji festivala u Hrvatskoj.

– Ove godine festival je vraćen u svoj izvorni oblik imenom i sadržajem. Hvala vam što ste to lijepo predstavili javnosti i time značajno doprinijeli da ova manifestacija bude prepoznata i da bude što masovnije posjećena. Pozivam stanovnike Požeštine i sve one izvan Požege koji vole tamburašku glazbu da od petka do nedjelje budu našu gosti u Požegi – rekao je gradonačelnik Požege.

Glavna koordinatorica Maja Petrović naglasila je da organizacijski odbor broji sedamnaest ljudi koji su se istaknuli svojim radom te je osim njih uključen niz udruga i kulturnih ustanova. Kao novost je najavila Požešku bajku – dječji program na Trgu sv. Terezije u subotu prijepodne, zabavan i sadržajni program za najmlađe.

Direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda najavila je gastronomski dio ponude. Fišijada se vraća u petak u parku kraj Orljave, za koju postoji veliki interes te je popunjen kapacitet od 60 natjecatelja. Otvorenje je u petak u 10:45 sati, a u 11 sati je početak kuhanja. U 13 sati će komisija obići natjecatelje i prikupiti uzorke, no dok uzorci budu ocjenjivani, održat će se tradicionalno natjecanje u hvatanju šarana za kojega se dobiva i poznata nagrada „Marinko“. Osim toga, pripremljena je i gastro ponuda, sadržaji za djecu, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaši De Gotho.

Umjetnički dio programa u petak najavio je voditelj folklornog programa Nikola Kramar. Ove godine tradicija i tradicijska kultura stavljena je pod povećalo, tako da program počinje povorkom konjanika, jahača i svatovskih zaprega s tamburašima u kočijama koji će proći cijelim gradom od 15:30 sati. U 17 sati će od Željezničkog kolodvora krenuti svečana povorka Zlatnih žica Slavonije, koja završava s programom Folklorna baština Zlatne doline na Trgu Svetog Trojstva uz sudjelovanje KUD-ova s područja Požeško-slavonske županije.

Svečano otvorenje je u petak u 19 sati nakon čega slijede Folklorni motivi Hrvatske, poslastica s gostovanjem Folklornog ansambla studentskog KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i HKUD „Osijek 1862“ iz Osijeka koji će nas provesti cijelom Lijepom našom kroz koreografije. Posebno ističemo gostovanje ukrajinskog folklornog ansambla „Verkhovyna“, uz tradicionalni Izbor najgizdavije Šokice. Po završetku ovog programa očekuje nas koncert Zvonka Bogdana u pratnji 21 tamburaša te nakon toga koncert Zlatne doline do dugo u noć.

U subotu 3. rujna prijepodne na Trgu sv. Terezije će ponovno nastupiti gostujuća društva iz Zagreba, Osijeka i Ukrajine, Škola za klasični balet Zagreb odjel za narodne plesove te će biti održana etno modna revija Nade Grgić koju će predstaviti članice Folklornog ansambla Požega.

Večernji subotnji sati ove godine donose Retrospektivu Krunoslava Kiće Slabinca, koju je najavio voditelj retrospektive Alen Kovačević. Odat će se počast neprežaljenom velikanu s obzirom na njegov veliki značaj za Požeški festival, uz nadu da će ovaj projekt biti dostojan zahvale njemu. Od gostiju pjevača sudjeluju Jacques Houdek, Ivana Kindl, Ivo Gamulin Gianni, Igor Delač, Bruna Oberan Bošković i Bruno Čolak. Pratit će ih trideset izvrsnih glazbenika među kojima je Ante Gelo, dok će orkestrom ravnati maestro Alan Bjelinski. Nakon Retrospektive je u subotu koncert Miroslava Škore.

Umjetnički voditelj festivala Saša Botički najavio je glavnu večer, Večer novih pjesama Zlatnih žica Slavonije Požega 2022. godine u nedjelju 4. rujna. Bit će izvedene 22 pjesme, podijeljene u dvije cjeline. Prva cjelina su tamburaški sastavi i solisti koji njeguju izvoru tradicijsku glazbu, a drugi dio su zabavnije varijante i pop tambura, sastavi koji osim tamburaškog korpusa imaju i neke druge instrumente.

 

izvor: Zlatne žice Slavonije

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit