“Zdrava kava s doktorima” u Osijeku okupila 65 sudionika

Facebook
Twitter
Pinterest

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u Osijeku u popodnevnim satima održala svoju inicijativu „zdrava kava s doktorima“ koja je okupila 65 sudionika. Mjesto događanja je bio Kulturni centar Osijek koji je prepoznat kao rasadnik ideja, projekata i aktivna platforma za stjecanje znanja i iskustava u najvećem gradu na istoku Hrvatske. Uz članice Udruge i liječnike, sve prisutne žene su kroz neformalno druženje i ugodan razgovor imale mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja, suživota s rakom pa sve do psihološke podrške. Inicijativa je imala poseban značaj jer je održana na Svjetski dan borbe protiv raka jajnika kada se organizacije u cijelome svijetu ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja, solidarnosti i potpore sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim bližnjima.
Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u 15 gradova diljem Hrvatske, provodi inicijativu „zdrava kava s doktorima“ koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. „Zdrava kava s doktorima“ do sada je održana u 11 gradova diljem Hrvatske na kojima je prisustvovalo više od 600 sudionika, a dvanaesta lokacija bio je grad Osijek. Unutar prostorija Kulturnog centra Osijek okupilo se više od 50 zainteresiranih građana koji su u ugodnom društvu s članicama Udruge i prisutnim liječnicima razgovarali o bitnim zdravstvenim temama, ali i preprekama s kojima se oboljele žene i njihove obitelju susreću u procesu liječenja. Na „zdravoj kavi“ čule su se i brojne pohvale na rad liječnika i drugog medicinskog osoblja KBC-a Osijek, a raspravljalo se i o izazovima u zdravstvenom sustavu te uvjetima rada.
Također, ovom prigodom pričalo se i o važnosti mentalnog zdravlja, ali i o projektu Udruge Nismo same koji omogućuje besplatan prijevoz onkoloških pacijentica na terapije. Prisutni građani imali su mogućnost i sami postavljati pitanja vezana za prevenciju i preventivne preglede, dijagnozu i proces liječenja. Voditeljica inicijative u Osijeku bila je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same koja je istaknula važnost neformalnih druženja te kakav utjecaj ona imaju na oboljele žene, ali i na same liječnike.
„Cilj ovog projekta je otvoreno pričati o bolesti s kojom se susreće najveći broj žena, dati svima mogućnost da pitaju što ih zanima, ali i liječnicima dati priliku da iznesu probleme s kojima se oni susreću u svom radu, no prije svega educirati i potaknuti na redovitu brigu o zdravlju. Rak je u našem društvu još uvijek jako stigmatiziran i zato mi je drago da smo u Osijeku otvoreno i iskreno govorili i o tom problemu“, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.
Sa zainteresiranim građanima svoja znanja i iskustva podijelili su doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek, doc. dr. sc. doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med., zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, izv. prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, dr. med., pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu, Suzana Luketić, mag. med. techn., pomoćnica ravnatelja KBC-a Osijek za sestrinstvo, doc. dr. sc. Josipa Flam, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije sa Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek, Nada Rimac, mag. med. techn., glavna sestra Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek, Justinija Steiner, dr. med., spec. opće interne medicine, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, doc. dr. sc. Kristina Bojanić, spec. radiologije na Odjelu za radiologiju Doma zdravlja Osječko-baranjske županije i doc. dr. sc. Ivan Miškulin, predsjednik Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.
“Uvijek je dobro čuti pohvale na način našeg rada, no ono što je još važnije jest to da ovakvi skupovi dižu svijest o tome da se karcinom može dogoditi svakome jer karcinom je tu među nama. I zato je odgovornost svakog pojedinca da učini sve da izbjegne pojavu bolesti. Upravo ovakve aktivnosti podižu svijest građana da se javljaju na preventivne preglede i da bolest, ako se već mora dogoditi, bude otkrivena u što ranijoj fazi”, komentirao je doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek.
Krunoslav Šego, dr. med., zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, istaknuo je kako uprava KBC-a čini sve kako bi uspjeli pratiti moderne trendove u medicini. Dodao je kako bi od jeseni s radom trebala započeti nova zgrada hitnog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Time će se kvaliteta usluge za onkološke bolesnike, ali i sve druge pacijente koji moraju proći kroz sustav dnevne bolnice bitno poboljšati.
Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća „zdrava kava s doktorima“ održat će krajem svibnja u Glini, a više informacija o projektu možete saznati na web stranici zdravakava.nismosame.com.

Izvor: Udruga Nismo same

 

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit