Završen europski projekt solidarnosti “Svaka minuta je važna”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Mladi Crvenog križa Našice su u prošloj 2020. godini provodili Europski projekt solidarnosti “Svaka minuta je važna” sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije iz fonda Europskih snaga solidarnosti. Projekt se odnosio na skretanje pozornosti svih sudionika našeg društva na važnost znanja prve pomoći. Cilj projekta je da educirani mladi provode edukacije o osnovama prve pomoći u školama po principu mladi za mlade, ali i u ostalim zainteresiranim udrugama i građanima.
Tijekom 2020. godine mladi su proveli 20ak aktivnosti poput radionica na temu prve pomoći u školama, klubu mladih i udrugama, edukacije građana na gradskim manifestacijama radionicama “Mala škola reanimacije” o korištenju AVD uređaja te djelatnicima osnovne škole gdje je postavljen AVD uređaj, dežurstava ekipa prve pomoći i anketama.
Uz te aktivnosti, mladi su u ovom projektu izradili i slikovnicu “Mama, mama, tata je liječnik!” u kojoj se djeci na jednostavan način objašnjava postupak korištenja AVD uređaja s ciljem da djeci kroz zabavnu aktivnost čitanja slikovnice i promatranja crteža, ostane znanje da ovakav uređaj postoji, te da se tijekom svoga odrastanja istraživanjem i razgovoru s roditeljima dodatno educiraju o tome.
Mladi su nabavili i AVD uređaj koji je postavljen u sportskoj dvorani OŠ Kralja Tomislava. AVD uređaj drastično pomaže pri postupku reanimacije putem objašnjenja postupka reanimacije zvukom, slikom i tekstom te automatskom analiziranju stanja unesrećene osobe te po potrebi može dati elektro šok. Zaista je uređaj koji spašava živote. U sklopu postavljanja, educirano je i 7 djelatnika škole te znamo da se u slučaju potrebe u blizini nalaze osobe koje su educirane za korištenje AVD uređaja. U projektu je nabavljena i lutka odrasle osobe za vježbanje reanimacije, dvije lutke dojenčadi za vježbanje reanimacije te udžbenici za učenje prve pomoći. Lutke za reanimaciju su opremljene QCPR tehnologijom koja uz dostupačnu aplikaciju nudi mogućnost uvida u statistiku i analizu postupka da bi se uočile i isprave greške u postupku reanimacije.
Dva člana projekta je sudjelovalo i na međunarodnoj razmjeni iskustava preko platforme Zoom u organizaciji Češke nacionalne agencije te je projekt “Svaka minuta je važna” predstavljen voditeljima projekata iz drugih zemalja EU. Tijekom projekta na radionicama u školama, klubu mladih i udrugama je educirano preko 250 mladih dok je na službenim edukacijama u sklopu projekta u organizaciji mladih i GDCK Našice educirano 11 osoba. U klubu mladih je na 40ak sastanaka u vezi projekta sudjelovalo 25 mladih koji su educirani na temu prve pomoći. Na osnovnom tečaju prve pomoći koji je održan za članove ekipa prve pomoći u školama sudjelovalo je 9 osoba, dok se za realističan prikaz ozljeda educiralo 8 osoba. Anketu povodom Svjetskog dana prve pomoći je riješilo 59 osoba. Sve ovo znači da su mladi u sklopu projekta educirali preko 300 osoba.
Iako je projekt završio, mladima za budućnost je ostalo znanje i iskustvo te materijali za provedbu radionica na temu prve pomoći narednih godina. Kroz projekt mladi su se okupljali, družili, učili, razmjenjivali iskustva i prenosili svoje znanje djeci, mladima i starijima.
Projekt “Svaka minuta je važna” je sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije iz fonda Europskih snaga solidarnosti Europske unije.
tekst i foto: GDCK Našice

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – siječanj 21

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit