Započeo program “Živjeti zdravo”

 

U subotu je u Osijeku provođenjem aktivnosti za građane „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“ počelo provođenje Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ vrijednog 31 milijun kuna. Nositelj programa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, provodi se u partnerstvu s 21 županijskim zavodom za javno zdravstvo, a 85% je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. U 2017.godini proglašen je jednim od dva primjera dobre prakse u EU, a podijeljen je u 5 osnovnih komponenti – zdravstveno obrazovanje, hodanjem do zdravlja, prehrana i zdravlje, tvrtka-prijatelj zdravlja i volonteri u praksi. Predstavljanje Programa održano je jučer u sklopu 19. Županijske konferencije „Živjeti zdravo u Osječko-baranjskoj županiji“ koju je, kao i ostale aktivnosti, koordinirao Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Cilj konferencije je predstavljanje programa kroz koji bi se trebao dati doprinos smanjenju negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvoriti okruženja u kojima je svim osobama u Republici Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvalitete života, kao i prikazati primjere dobre prakse u promicanju zdravlja Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Preko ovog projekta se, između ostalog, u Osječko-baranjsku županiju ulažu sredstva za uređenje jedne hodačke staze od četiri kilometra, gdje će na istom mjestu u isto vrijeme svaki tjedan biti volonter hodač.

Europskim sredstvima uredit će se i park u kojem će volonteri čekati djecu i biti s njima dok roditelji obavljaju druge aktivnosti. Financirat će se i nabava poligona za tjelesni odgoj, jer velika većina škola u županiji nema odgovarajuće uvjete za provođenje nastave iz tjelesne i zdravstvene kulture.

 

Izvor: OBŽ

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest