Započele prijave za izbor najboljeg nošenog tradicijskog ruha na Đakovačkim vezovima

Facebook
Twitter
Pinterest

Jučer su otvorene prijave za izbor najboljeg nošenog tradicijskog ruha koji se  održava od prvih Đakovačkih vezova 1967. godine. Izbor svoju tradiciju temelji na dobroj volji i aktivnom sudjelovanju pojedinaca i skupina s područja Slavonije, Baranje i Srijema, kao i na angažmanu i suradnji s brojnim stručnjacima etnolozima. Izbor je utemeljen s ciljem predstavljanja najreprezentativnijih primjeraka narodnih nošnji i očuvanja tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Slavonije, Baranje i Srijema.  Natjecanje se sastoji od dva dijela – razgovora sa stručnim žirijem i predstavljanja na glavnom pozornici koje se odvija tijekom završnog programa “Slavonijo, zemljo plemenita” u Strossmayerovom parku.

Cilj natjecanja je prezentacija narodnih nošnji iz privatnog vlasništva s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Pri izboru najboljeg nošenog ruha važna su vremenska i stilska usklađenost narodne nošnje (uključujući obuću, češljanje, pokrivalo za glavu, rekvizite i dodatke), ali i ukupna prezentacija i dojam koji natjecatelj ostavlja. Pod time se podrazumijeva i poznavanje narodne nošnje u koju je natjecatelj odjeven te kontekstualizacija narodne nošnje u period ili prigodu za koju je narodna nošnja nošnja nošena.

U natjecanju postoje tri kategorije koje proizlaze iz uobičajenih oblika tradicijskog života na području Slavonije, Baranje i Srijema:

  1. djevojka – neudana ženska osoba od 16 godina do udaje
  2.  snaša – udana ženska osoba do 50 godina
  3. momak/baja/bećar – neoženjeni mladić od 16 godina ili oženjeni muškarac.

U svakoj od navedenih kategorija dodjeljuju se tri nagrade, a u kategoriji djevojaka dodjeljuje se i dodatna nagrada za fotogeničnost po izboru fotografa koji fotografira natjecatelje. Nagrade natjecateljima dodjeljuju se na kraju završnog programa Đakovačkih vezova.
Natjecatelji kojima nisu dodijeljene nagrade, dobit će novčani iznos od 100,00 eura za troškove putovanja i spremanja. Natjecatelji kojima je dodijeljena nagrada za 1. mjesto nemaju pravo prijave na natjecanje sljedeće dvije godine.

Natjecatelji  popunjenu Prijavnicu i fotografije narodne nošnje trebaju poslati do 2. srpnja 2023. godine.  Prijave na natjecanje primaju se putem e-maila na adresu: izbor.ruho@gmail.com ili poštom na adresu: Đakovački vezovi, Kralja Tomislava 3, 31 400 Đakovo  s naznakom „Izbor za najbolje nošeno ruho“, a više informacija o ovom izboru zainteresirani mogu pronaći na internetskoj stranici Đakovačkih vezova.

Izvor:Đakovački vezovi

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit