Započela berba u vinogradima Feravina

U vinogradima Feravina danas je započela berba. Amalija Liović, voditeljica odjela vinogradarstva Feravina, rekla je kako je vrijeme idealno za početak berbe, parametri na Frankovki su optimalni za proizvodnju baze za liniju Francesce. Organizirali su se s manje berača, ukupno 48 u prvom krugu berbe, a u daljnjem nastavku, sljedećeg tjedna, bit će angažirano do 100 berača. Berba uglavnom traje tri radna tjedna, a ukoliko se čeka dozrijevanje kasnijih sorti može trajati i četiri tjedna. Ove godine Feravino ima 40 hektara Frankovke, sorte koja je oduvijek rasla na ovim područjima i pokazalo se da zemlja na padinama Krndije daje specijalnu mineralnost i aromatničnost u Frankovkama. Jedno vrijeme je bila zanemarena, ali prema reakcijama tržišta i prema drugim pokazateljima u proizvodnji pokazalo se da je ovo jako zahvalna sorta – rekla je Amalija Liović. Antonija Čeme, glavni enolog Feravina, rekla je kako je omjer crnih i bijelih sorata 50:50. U berbu su krenuli malo ranije jer sada beru Frankovku za bazno vino i tu su bitniji slabiji šećeri i izraženije kiseline kako bi dobili što svježija i elegantnija vina, a nakon toga će uslijediti berba za mirna vina i na kraju ostavljaju najkvalitetnije grožđe do pune zrelosti s kojim će tehnologija proizvodnje, kao i sama njega vina, biti malo drugačija.
tekst i foto: Robert Rigo

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest