Vinatlon – dva dana ponovno u znaku baranjskog vina

Facebook
Twitter
Pinterest

Sredinom svibnja započeo je „Vinski mjesec Osječko-baranjske županije“ festivalom „Sira i vina“ u Valpovu, a završava u vikendu koji je pred nama i to već tradicionalnom manifestacijom Vinatlon u Baranji. 23. i 24. lipnja rezervirani su za upoznavanje vina i vinske i vinogradarske kulture, a program počinje konferencijom „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“.

– Na međunarodnoj konferenciji očekujemo više od sto sudionika iz nekoliko europskih zemalja gdje ćemo razgovarati o poveznicama između vina s turizmom, baštinom i destinacijom. Nakon konferencije ćemo goste i sudionike upoznati s vinom i gastronomijom na baranjski način – rekla je Dijana Katica, predsjednica Udruge „Klub članova Selo“.
Brojne općine, gradovi, udruge i institucije će uoči konferencije potpisati „Povelju o suradnji i promociji održivog vinskog turizma Iter Vitis“ koja za cilj ima promicanje i unaprjeđenje vinske kulture te međusobno umrežavanje i razmjenu iskustava.

– Općina Kneževi Vinogradi s ponosom nosi titulu najbolje vinske destinacije Hrvatske sa Suncokreta ruralnog turizma održanog početkom godine u Opatiji. Potpisivanjem ove Povelje zasigurno ćemo dodatno osnažiti našu vinsku destinaciju, dobiti priliku za promociju autohtonih sorti kao i poticanje održivog razvoja vinogradarstva – rekao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

U Starom Podrumu Belja u petak od 19 sati saznat ćemo ovogodišnjeg Šampiona Dunava. Uz podjelu priznanja najbolje ocjenjenim vinima, posjetitelje očekuje najduži vinski stol Baranje uz glazbu Dore Vestić i Josipa Horvata.

– Najduži vinski stol Baranje još je jedna zanimljiva crtica vinskog mozaika Baranje uz brojne druge kvalitetne programe i manifestacije koje organiziramo tijekom cijele godine. Baranje je sve češće prepoznata kao eno i gastro destinacija koja bilježi kontinuirani rast noćenja i boravaka – rekao je Matej Perkušić, direktor TZ Baranja.

Program se u subotu, kako i priliči vikendu, nastavlja u nešto ležernijem tonu. Treći po redu Vinatlon otvara natjecanje u guranju bačvi uz surduk u Zmajevcu od 15 sati, a nakon Bačvatlona započinje obilazak najboljih baranjskih vinara sve do 19:30 kada pred posjetitelje izlaze Goran Karan i Vagabundo band.

– I ove smo godine osigurali posebnu Vinatlon autobusnu liniju iz Osijeka do Zmajevca kako bi posjetitelji bezbrižno kušali najbolja baranjska vina. Tijekom cijeloga dana održava se i sajam domaćih proizvoda uz bogatu gastro ponudu, izložbe, vinske igre i Vinorel – rekao je Ivan Gerštmajer iz Udruge vinogradara Baranje iz Zmajevca.

Program Vinatlona iz godine u godinu nudi sve više sadržaja, a za ovogodišnji vinski spektakl zaslužni su Udruga vinogradara Baranje Zmajevac Turistička zajednica Baranje uz suorganizaciju Općine Kneževi Vinogradi, Hrvatske udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Belja d.d.. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, turizma i sporta, regionalnog razvoja i fondova EU te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Osječko-baranjska županija. Partneri su HTZ i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, JU PP Kopački rit, Europska kulturna ruta Iter Vitis, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HAPIH i Udruga za ruralni turizam Đola, a spoznori Osječki sajam i Nomadik.

izvor: OBŽ

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit