Vijenci, svijeće i molitva za poginule i umrle branitelje

Facebook
Twitter
Pinterest

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske danas je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju “Uskrsla Hrvatska”, odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. U ime Grada Našica vijenac su položili dogradonačelnik i saborski zastupnik Hrvoje Šimić te predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, a vijence su položili i svijeće zapalili i zastupnici prvog saziva Sabora RH, predstavnici brojnih udruga iz Domovinskog rata, policije, gradski i županijski vijećnici te mnogi drugi.

-Velika čast mi je pozdraviti vas u ime gradonačelnika i svoje osobno ime. Danas obilježavamo Dan državnosti, a na današnji dan je konstituiran prvi demokratski izabrani Sabor na prvim višestranačkim izborima do tada. Toga dana je stvoren temelj višestoljetnog sna o samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi. Na tom konstituiranju bila su i naša dva Našičanina – zastupnici u prvom sazivu Miroslav Čiček i Ivica Čeme, a s obzirom da su se zastupnici tada birali s područja bivše Općine Našice zastupnik je u tom sazivu bio i pokojni Vinko Buljan iz Feričanaca. Zahvaljujući temeljima koji su tada postavljeni, stvorena je samostalna i suverena Hrvatska, koja je izgrađena i sačuvana zahvaljujući hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Današnja Hrvatska je moderna europska država, članica Europske unije, Ujedinjenih naroda,  članica NATO-a, a uskoro ulazimo i u Schengenski prostor. Bitno je da na temeljima onoga što je stvoreno, ustrajno nastojimo i dalje ostvariti osnove za siguran, sadržajan i kvalitetan život svih naših državljana. Nažalost, svjedoci smo teških vremena – vremena globalnih izazova, prije svega vezanih za pandemiju koja nam je poremetila kvalitetu života. Nažalost, svjedočimo i ratu u Ukrajini koji ima dalekosežne posljedice za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku.  Istaknuti stoga treba upravo ono što se događalo ’90., ’91.  pa možemo reći sve do 1995. godine, jer nam je u Hrvatskoj ponovno potrebno nacionalno jedinstvo i sloga sa što manje podjela u našem društvu – rekao je Hrvoje Šimić te svim Našičankama i Našičanima čestitao Dan državnosti RH.

Na okolnosti stvaranja države i konstituiranja Sabora podsjetio je jedan od zastupnika u prvom sazivu Miroslav Čiček.

Molitvu za poginule hrvatske branitelje izmolio je fra Marijan Vidović koji je služio i svetu misu za domovinu u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit