Veliki četvrtak – prvi dan vazmenog trodnevlja

Danas je Veliki četvrtak – prvi dan vazmenog trodnevlja i posljednji dan korizme. Prijepodne u crkvama nema misa osim u katedralama u kojima misu predvodi biskup u koncelebraciji sa svećenicima iz cijele biskupije. Na ovoj misi posvećuje se ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene. Svećenici naše biskupije sudjelovat će na sv. misi koju će, u 10 sati u požeškoj katedrali, predvoditi msgr. Antun Škvorčević.
Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere u kojoj je ustanovio dva sakramenta: euharistiju odnosno svetu misu i svećenički red. Kad svećenik u misi zapjeva hvalospjev “Slava”, svečano zazvone sva zvona koja se nakon toga ne oglašavaju do mise vazmenog bdjenja na Veliku subotu.
Misno Evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje. Ovo pranje nogu u mnogim crkvama se i stvarno upriličuje te župnik pere noge dvanaestorici župljana. Na kraju liturgije Velikog četvrtka, Crkva prenosi Presveti sakrament na za to određeno mjesto, što simbolizira Isusovu samoću u Getsemaniju i njegovu smrtnu tjeskobu.  Prije toga, slijedi ogoljenje oltara.
U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog misa večere Gospodnje bit će u 18,30 sati, a nakon mise bit će Getsemanska ura klanjanja od 20 do 21 sat. Poslije Getsemanske ure do sutra u 17 sati, bit će nastavljena molitva klanjanja u kojoj će se izmjenjivati molitelji koji će čitati tekstove iz knjige „Sati Muke Gospodina našega Isusa Krista”.

Tomislava Justić

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest