Utjecaj negativnih bodova na vozače

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Na području Policijske uprave osječko – baranjske tijekom protekla 24 sata evidentirano je 8 kaznenih djela.

ZAPALILO SE POTKROVLJE KUĆE
Jučer je u Belišću, uslijed opterećenja strujnog kabla, došlo do iskrenja u potkrovlju kuće te je opožareno oko 4 metra kvadratnih greda i stropa. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće.
Vlasniku, 57-godišnjaku, nastala je materijalna šteta od oko 2.000 kuna.

UKRALA BANKOVNU KARTICU
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 45-godišnjakinja počinila kazneno djelo računalna prijevare. Tijekom lipnja ove godine, u Osijeku je ukrala bankovnu karticu vlasništvo 52-godišnjaka te je u više navrata na bankomatima podignula novčane iznose. Vlasniku bankovne kartice počinjena je materijalna šteta u iznosu oko 4.000 kuna.

PROMETNE NESREĆE I OSTALI DOGAĐAJI U PROMETU
U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 6 prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće su dvije osobe lako tjelesno ozljeđene, a u 4 prometne nesreće je nastala materijalna šteta.
Na području Osijeka dogodile su se četiri prometne nesreće, a na području Belog Manastira dvije prometne nesreće.

Jučer je na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentiran 1 vozač osobnog automobila koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola. Policijski službenici su u 10:20 sati, u Osijeku, u nadzoru prometa zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 45-godišnjak iz Briješća. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,79. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova. Jučer, u 20:20 sati, u Donjem Miholjcu, u nadzoru prometa zaustavljen je 34-godišnjak koji je  upravljao neregistriranim motociklom i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova te je odbio alkotestiranje. Do donošenja odluke o prekršaju, 34-godišnjaku je privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao. Za počinjene prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu do 42.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „A“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova.

UTJECAJ NEGATIVNIH BODOVA NA VOZAČE
Negativni prekršajni bodovi propisani su kao pravna posljedica pravomoćne osude za počinjene prekršaje. Vozači koji su skloni činjenju prometnih prekršaja vrlo često ne znaju da pojedini prekršaji sa sobom nose i negativne bodove, ali ne koje oni posljedice sa sobom nose. U konačnici prekasno shvate da su izgubili status vozača motornih vozila te ih je potrebno pravovremeno upozoriti na posljedicu stjecanja negativnih bodova. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se negativni bodovi dodjeljuju za teže prometne prekršaje pa se tako može za pojedini prekršaj dodijeliti maksimalno 6 bodova. Razdoblje koje je zakonom određeno kao period akumuliranja bodova je dvije godine, a protekom roka od dana pravomoćnosti odluke kojom su upisani, oni se brišu iz evidencije.

Ako vozač u razdoblju od dvije godine prikupi 12 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će mu se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Mladom vozaču se već nakon prikupljenih 9 negativnih prekršajnih bodova ukida i oduzima vozačka dozvola. Zakon definira mlade vozače kao vozače motornih vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduju vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske. Vozaču kojem je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola ne može pristupiti ponovnom polaganju vozačkog ispita u roku od 2 godine od trenutka pravomoćnosti rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole.

Negativni prekršajni bodovi su jedna od najtežih sankcija koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje jer direktno dovode do isključenja iz prometa vozača na dulje vremensko razdoblje i gubitak prava na upravljanje vozilom. Osim novčane kazne, dodatni trošak je i ponovno polaganje vozačkog ispita nakon dvije godine. Za vozače koji ne poštuju rješenje o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole propisana je i sankcija, novčana kazna u visini od 10.000 – 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana te im se izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Među vozačima vlada mišljenje da je negativne bodove teško prikupiti, stoga mnogi ne obraćaju pozornost na njih, ali činjenice su drugačije. Mladi vozač u samo jednom „događaju“ kao što je prekoračenje brzine vozilom u naselju za više od 50 km/h od dopuštene brzine i upravljanje pod utjecajem alkohola u krvi iznad 0,50 g/kg prikupit će 9 negativnih prekršajnih bodova. Također vozač koji unutar dvije godine napusti mjesto prometne nesreće u kojoj je netko ozlijeđen i odbije preliminarno testiranje na prisutnost alkohola ili opojnih droga u organizmu prikupit će 12 negativnih prekršajnih bodova što će rezultirati ukidanjem vozačke dozvole. Osim počinjenja navedenih osobito teških prometnih prekršaja negativne bodove je lako prikupiti i počinjenjem kombinacije prekršaja za koje su propisana 3 negativna prekršajna boda a tim prekršajima pripada prekoračenje brzine u naselju za više od 30 km/h od dopuštene brzine ili prolazak kroz crveno svjetlo što će u konačnici rezultirati ukidanjem vozačke dozvole.

Na području Policijske uprave osječko-baranjske od 1. kolovoza 2019. godine rješenjem je ukinuto 104 vozačke dozvole vozačima i 62 vozačke dozvole mladim vozačima. Također, izdano je 164 rješenja o nemogućnosti podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine.

 

izvor: PU osječko-baranjska, ilustracija PU

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit