Uspješno završena prva “Našička viteška priča”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Martinu je danas održana manifestacija “Našička viteška priča” koja je svojim sadržajima posjetitelje vratila u 13. stoljeće

Kako je rekla predsjednica Povjerenstva za turizam i manifestacije Grada Našica Ines Resler, cilj je bio djeci, mladima, ali i svima ostalima pokazati kako je izgledao život u tom vremenu. Ideja je došla kroz razmišljanje o tome što bi se novo moglo ponuditi u gradu i kako iskoristiti ovu crkvu u Martinu koja je jedina očuvana templarska građevina u RH i jedna od rijetkih u Europi. Želja je bila prikazati oživljenu povijest i ponuditi nešto što se do sada nije moglo vidjeti. Za djecu je pripremljena potraga za templarskim blagom, a iznenadio ih je i vitez na konju, prikazano je streličarstvo i mačevanje, a u manifestaciju se uključila i Udruga Red vitezova Ružice grada te Anno Domini – mušketiri i haramije iz Koprivnice. Kod pripremanja ovih sadržaja organizatori su razgovarali s nastavnicima povijesti našičkih škola koji su davali ideje. Upravo zato sadržaji su i započeli interaktivnim predavanjem za djecu kako bi kroz kazivanja templara naučila nešto o povijesti toga vremena. Kako je rekla Ines Resler, uz organizaciju ove manifestacije, navirale su nove ideje no nije bilo vremena za njihovu realizaciju pa je želja da se ovakvi sadržaji sljedeće godine prošire na više dana i više lokacija. – “Očekivanja su velika, godina je započela u siječnju s manifestacijom Večer vina u Perivoju u kojoj je oživljena povijest obitelji Pejačević, sada je oživljena našička viteška priča. U obnovi su dvorci, to su velika ulaganja koja će biti ugrađena u turističku priču. Ova crkva je prijavljena za projekt arheoloških iskapanja i nadamo se da će to biti odobreno. Perivoj Pejačević je također u projektu “Parkovni biseri Slavonije” koji je pri kraju i smatram da Našice imaju jako dobru turističku budućnost” – rekla je Ines Resler.

Jedan od članova Povjerenstva Miroslav Šarić kazao je kako se s ovom manifestacijom željelo sugrađanima približiti povijesno blago koje nije tako poznato, a vezano je uz crkvu sv.Martina, najstariji sakralni objekt našeg kraja, koja je sagrađena početkom 13. stoljeća. Kako je rekao Šarić, posjed su dobili templari koji su izgradili crkvu, a pretpostavlja se da su uz nju bile i pripadajuće zgrade, no više o tome znat će se kada se provedu sustavna arheološka istraživanja. – “Ova manifestacija je zamišljena tako da iz godine u godinu raste kako bi se svake godine gostima ponudili novi sadržaji pogotovo što se tiče srednjeg vijeka na našem području. Upravo iz tog razloga  i naziv  “Našičke viteške priče”  jer se nismo htjeli bazirati na jedno mjesto nego na čitavo našičko područje koje je bogato srednjovjekovnim tajnama” – kazao je Miroslav Šarić.

Svoje zadovoljstvo ovim novim projektom nije skrivao ni gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je podsjetio kako je sve ovo bilo spremno u mjesecu studenom prošle godine, no zbog epidemioloških mjera moralo je biti odgođeno. – “Okupilo se puno djece, roditelja, gostiju, sadržaj je za sve uzraste, a ovo je jedna lijepa priča koja prije svega treba promovirati Grad Našice i prigradskog naselje Martin. Našice ove godine slave 793. rođendan, a prvi put su spomenute upravo u 13. stoljeću. Ono što posebno želim naglasiti je kostimografija – prelijepe djeve obučene u srednjovjekovnu odjeću, a imamo i templarskog viteza na konju. Bitno je naglasiti da su nam u goste došli i članovi Udruge Anno Domini iz Koprivnice te vitezovi iz Orahovice, a u ponudi je srednjovjekovna hrana i pića. Sve je to dar Grada Našica posjetiteljima i sigurni smo da će to biti tradicija koja će promicati naš grad ne samo u RH nego i izvan granica jer je ovaj spomenik to zaslužio” – kazao je gradonačelnik Kašuba.

Brojni posjetitelji uživali su u šetnji i razgledavanju zanimljivih sadržaja, a nakon koncerta bivših i sadašnjih učenika OGŠ Kontesa Dora koji je održan u crkvi sv. Martina, manifestacija je završila uz vatreni show koji su izveli gosti iz Koprivnice. Uz članove Povjerenstva za turizam i manifestacije u organizaciju ovog sadržaja uključila se i Udruga mladih Info iz Našica.

Tekst i foto: Tomislava Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit