“Uskrsni stol u Podgoraču” iz ormara “izvukao” obiteljsko blago

Facebook
Twitter
Pinterest

Općina Podgorač i HKD “Podgoračani” i ove su godine danas, na Mladi Uskrs, organizirali tradicionalnu 12. manifestaciju “Uskrsni stol u Podgoraču”. Prigodan program održan je u Vatrogasnom centru, a manifestaciju je otvorio načelnik Općine Goran Đanić. Istaknuo je da je Općina Podgorač pokrovitelj “Uskrsnog stola” od samog početka manifestacije prije 14 godina ( 2 godine manifestacija nije održana zbog pandemije ) te zahvalio HKD-u “Podgoračani” na organizaciji ovog prigodnog sadržaja.

-Simbolično ovu manifestaciju održavamo na Mladi Uskrs, a danas i pravoslavni vjernici slave Uskrs što je prigoda za zajedništvo u trenutku kada i mnogi raseljeni Ukrajinci ovaj Uskrs provode u našoj zemlji – istaknuo je načelnik Đanić te obećao i dalje potporu Općine u svim prigodnim događanjima.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, osim domaćina, predstavila su se društva iz Josipovca, Crkvara, Veliškovaca, Kneževih Vinograda i Punitovaca. Kako je rekla predsjednica HKD-a “Podgoračani” Zdenka Vukomanović, cijela priča zamišljena je tako da se pokaže što se sve čuva u ormarima, od stolnjaka, ručnika i tradicionalnih predmeta iz kućanstava, zatim da se predstave običaji te delicije koje su se pravile u različitim mjestima.

-Na stolu je, naravno, glavna šunka, a zatim su uokolo slastice i pekarski proizvodi. Osim bogatog i ukrašenog stola, svako društvo pokazuje košaru koja se nosila na posvetu u crkvu. Zanimljivost su i tradicionalne tehnike bojanja i ukrašavanja pisanica. Ova manifestacija pokazuje puno truda i ljubavi i vrijedna je svake pažnje – istaknula je predsjednica HKD-a “Podgoračani” Zdenka Vukomanović.

tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit