U zagrljaju Radosti – koncert koji je oduševio publiku!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U zagrljaju Radosti 

U Markovcu Našičkom jučer je održan tradicionalni božićni koncert pod nazivom “U zagrljaju Radosti”. Na pozornici u Drevenici publici su se predstavili KUD “Čilipi” iz Čilipa, folklorna sekcija HKD-a “Lisinski” Našice, SKUU “Franjo Strapač” i Matica slovačka Markovac Našički te tamburaški orkestar Tamburaškog društva “Dora Pejačević”. Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke Markovac, pozdravila je publiku i goste najavivši malo drugačiji program no inače na ovom koncertu:
Posebno nam je drago da ove godine za Božićni koncert u Markovcu možemo pripremiti jedan prekrasan i šarolik koncert,  zahvaljujući Tamburaškom društvu Dora Pejačević koje je prije nekoliko mjeseci uspostavilo suradnju s KUD- om Čilipi. Također u programu sudjeluju i naš domaći HKD Lisinski, kao i plesna i pjevačka skupina SKUU Franjo Strapač. Drago mi je da je publika uživala u raznovrsnom bogatom programu našeg tamburaškog društva, prekrasnim izvedbama kako poznatih skladatelja, tako i božićnih, a pogotovo što je publika imala priliku vidjeti i prekrasne plesove, među kojima je i nama svima poznati Linđo. Po prvi puta imali smo i klapu u našoj Drevenici i mislim da je bilo stvarno prekrasno – kazala je Branka Baksa.

U ime Tamburaškog društva Dora Pejačević dobrodošlicu svima poželjela je Marina Kopri koja je svoje obraćanje završila riječima: – Glazba spaja.

Publici se obratio i gradonačelnik Krešimir Kašuba: – Posebno se zahvaljujem gostima iz Čilipa koji su nas prije nekoliko mjeseci srdačno ugostili, a što je najvažnije promovirali smo naš grad Našice na krajnjem jugu i, mogu reći, spojili krajnji jug s krajnjim istokom. Moram reći našim gostima da smo u centru Hrvatske što se tiče slovačke manjine i da smo izuzetno ponosni s našim Slovacima. Svima vama želim da lijepo provedete ovaj advent u Našicama koji je stvarno na jednoj visokoj razini i s kojim se ponosimo. Posebno pozdravljam i direktoricu Turističke zajednice Našice gospođu Resler koja ima najveći udio u tom adventu u centru grada i želim vam da ga provedemo u zajedništvu, da ispratimo 2022. godinu koja je bila izuzetno teška i međusobno si svi zaželimo uspješniju i bolju 2023. – kazao je gradonačelnik Kašuba.

Ispred Saveza Slovaka pozdrave je uputio predsjednik Saveza Mirko Vavra:  -Pozdravljam sve ispred Saveza Slovaka i u svoje osobno ime i svih nas Slovaka u Hrvatskoj. Nema nas puno, ali vidite da smo lijepo aktivni. Savez Slovaka i ove godine imao je jednu kvalitetnu godinu. Sve manifestacije smo održali i na kraju godine dođu nam ovi božićni koncerti koji su nešto malo drugačiji od našeg standardnog programa i baš se jako lijepo osjećam i osjećam taj Božić u sebi kroz naše manifestacije i koncerte. Branka, hvala Matici Markovac i svima vama što ste došli i baš mi je drago što vas toliko ima – kazao je Vavra.

Bogat glazbeni program oduševio publiku

U bogatom programu publika je uživala u različitim glazbenim izvedbama Tamburaškog orkestra kojim je ravnao prof. Dean Kopri. Tako su se na repertoaru našle slovačka narodna pjesma, starogradska pjesma, Vanessa Mae, Beatlesi, klapa Rišpet i drugi, ali nisu izostale ni skladbe domaćih autora Danijela i Deana Koprija. Uz orkestar je zapjevala  klapa KUD-a Čilipi i  vokalne sklupine SKUU “Franjo Strapač” i HKD-a “Lisinski”. Vokalni solisti Petra Antolović, Mario Huj, Helena Dadić i Staša Kukić izveli su poznate skladbe uz pratnju orkestra kojemu  su se kroz program pridružili i solisti na violini, klaviru, flauti, gitari te bnogosima i bubnjevima – Ivana Novaković, Hana Knežević, Staša Kukić, Mario Huj i Josip Komloši.
SKUU “Franjo Strapač” predstavio se sa sve tri folklorne sekcije (velikom plesnom, malom i srednjom plesnom skupinom) koje su izvele Šariška polku te koreografije Janošik i Včera večer.
HKD “Lisinski” Našice izveo je slavonska kola Presjekaču i Taraban, a KUD Čilipi predstavio se konavoskim kolima: Potkolo, Poskočica i šaljivo kolo Čičak i namiguša te svima dobro znanim Linđom.

Koncert su nastupom otvorili članovi komornog sastava OGŠ Kontesa Dora koji je prošli tjedan na 60. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Jastrebarskom osvojio 1. nagradu, a na završetku svi izvođači poslali su prigodnu čestitku uz zajedničko izvođenje skladbe “Želimo vam sretan Božić i Novu godinu”.

Koncertu su bili nazočni saborski zastupnik i dogradonačelnik Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar, predsjednica TZ Grada Našica Ines Resler te predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Ana Kanđera.

Tomislava Justić
Foto: T.Justić/D.Siljanoski

 

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit