U tvornici cementa Nexe d.d. održana završna konferencija projekta EnU-2

Facebook
Twitter
Pinterest

U najvećoj članici NEXE Grupe – tvornici cementa NEXE d.d. održana  je Završna konferencija projekta EnU-2 „Energetska obnova i obnovljivi izvori energije (OIE) u tvornici cementa NEXE d.d.“

Vrijednost projekta je 3,31 milijuna eura odnosno 24,94 milijuna kuna, a u sklopu natječaja „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“,  Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odobren je iznos potpore od 1,31 milijun eura odnosno 9,9 milijuna kuna.

Projekt, čija je realizacija započela početkom 2022., podrazumijevao je niz aktivnosti u proizvodnom pogonu i zgradama tvornice koji su rezultirali povećanjem energetske učinkovitosti, proizvodnjom i korištenjem OIE te smanjenjem emisija CO₂. Istovremeno, na zgradama koje su obuhvaćene energetskom obnovom u okviru ovog projekta, omogućen je prijelaz u viši energetski razred. Projekt je još jedan u nizu koraka i ostvarenja strateškog cilja NEXE Grupe ka zelenoj i energetskoj tranziciji poslovanja – rekao je predsjednik Uprave NEXE d.d. Ivan Ergović.

Projektna cjelina obuhvaća proizvodni pogon i zgrade. U proizvodnom pogonu provedene su aktivnosti uvođenja učinkovitijih elektromotornih pogona na sušari sirovine, tehnološke mjere koje rezultiraju smanjenjem utroška energije, revitalizaciju električnih instalacija uvođenjem učinkovitih sustava rasvjete (zamjena cjelokupne vanjske rasvjete postrojenja i zamjena rasvjete u hali paletizacije 1), uvođenje pametnih brojila i uređaja za detaljnije praćenje potrošnje energije, te postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca – izgradnja integrirane sunčane elektrane na krovu depoa sirovine.

U zgradama i pratećim zgradama proizvodnog pogona provedene su aktivnosti obnove toplinske izolacije ovojnica zgrade središnje upravljačke prostorije, laboratorija i restorana, ugradnje učinkovitog sustava ventilacije, izvedbu sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline zrak-voda i ugradnjom ventilokonvektora, te korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca na krovu zgrade središnje upravljačke prostorije i laboratorija.

Ukupna godišnja ušteda energije koja se postiže ovim projektom je 1.560.336,24 kWh ili 64,73% na razini dijelova projektne cjeline u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta, a količina obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji povećava se za 917 MWh.

Kako je rečeno,  u  Nexe d.d. očekuju i ostale pozitivne efekte poput veće energetske učinkovitosti cjelokupnog postrojenja, ugodniji rad u prostorima zahvaljujući kvalitetnijem sustavu grijanja i hlađenja, te bolji nadzor i veću kontrolu rada ventilatora zamjenom elektromotornog pogona ventilatora na sušari sirovine. Osim toga očekuje se i bolja rasvijetljenost prostora i kvalitetniji uvjeti zaštite na radu zaposlenika što će se postići zamjenom rasvjete. Ugradnjom brojila dobit će se detaljniji nadzor i praćenje potrošnje električne energije u postrojenju.

Redakcijski tekst
Foto:Nexe d.d.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit