U subotu prosvjedi “Global 5G Protest Day”

U subotu će u Hrvatskoj biti održan “GLOBAL 5G PROTEST DAY” – međunarodni prosvjed građana protiv uvođenja 5G tehnologije, čiji učinci na ljude i okoliš nisu istraženi.
Na tu činjenicu i moguće posljedice nesmotrenog uvođenja te tehnologije upozoravaju vodeći svjetski znanstvenici, koji se bave biološkim učincima zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja. Oni su uputili dramatičan apel UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se znanstveno ne utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave. (https://www.emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal). Apel je potpisalo preko 252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili više od 2000 stručno recenziranih znanstvenih radova s tog područja. Građani u mnogim državama, posebno tamo gdje se ne govori samo o dobrobiti 5G tehnologije, nego i o mogućim štetnim učincima, traže zaustavljanje njezinog uvođenja i neovisna znanstvena istraživanja. Mnogi su gradovi to već učinili, primjerice Bruxelles (ministrica za okoliš regionalne vlade izjavila je kako „građani Bruxelessa nisu pokusni kunići čije će se zdravlje prodati za profit“ (https://www.brusselstimes.com/brussels/55052/radiation-concerns-halt-brussels-5g-for-now/) Geneva, 130 gradova i općina u Italiji, neki gradovi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Kanadi, Grčkoj…Osviještenost, informiranost i aktivizam građana čini razliku između gradova koji obustavljaju 5G mrežu i onih koji tu tehnologiju uvode (Osijek, Zagreb, Pula…) Prosvjedni skupovi u Hrvatskoj održati će se u nekoliko hrvatskih gradova dana 25.01.2020. od 11:00 do 12:00 sati na lokacijama:
ZAGREB, Trg Bana J.Jelačića (kod kipa),
RIJEKA, Korzo 24 (ispred HRT Rijeka),
ZADAR, Narodni trg,
OSIJEK, Šetalište Petra Preradovića (kod Kino Europa),
KARLOVAC, Trg hrvatskih branitelja (kod k.br. 5),
DUBROVNIK, Stradun
Voljeli bismo da podržite naš prosvjed (https://www.facebook.com/events/2733346726722140/) jer samo zajedničkim aktivizmom građanskih udruga i inicijativa možemo se izboriti za kvalitetniju životnu sredinu, štititi zdravlje nas i očuvati okoliš.

izvor: Građanska iniicjativa “STOP 5G” Croatia

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit