U Srednjoj školi provedeno najveće svjetsko istraživanje

 

U srijedu je u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga provedeno najveće svjetsko istraživanje znanja i vještina petnaestogodišnjaka – PISA projekt. U ovom, 7. ciklusu, sudjelovalo je 80-ak zemalja. U našoj je zemlji, slučajnim odabirom, odabrano 7380 učenika, 2002. godišta, iz 179 srednjih i 4 osnovne škole, a među njima je 42 učenika našičke srednje škole.

Glavno ispitno područje u ovom ciklusu je čitalačka pismenost, a sporedna područja su matematička pismenost i prirodoslovlje. Ove je godine dodana nova ispitna domena – globalne kompetencije koja ispituje koliko učinkovito obrazovni sustavi pripremaju učenike za uključiv i održiv svijet, koliko su sposobni razumjeti različite poglede i svjetonazore te se uključivati u primjerene interakcije s ljudima iz različitih kultura.

Ispitivanje je provedeno na računalima, a uz testove znanja, učenici su popunili i upitnike o poznavanju informatičko-komunikacijskih tehnologija, o stavovima prema nastavi i učenju, čitalačkoj pismenosti i životnim iskustvima.

Roditelji učenika će također popuniti upitnike o obrazovnim iskustvima, a ravnatelj Željko Filjak, upitnik o funkcioniranju obrazovnog sustava. Ispitivanje su proveli ispitni administratori iz Pisa centra Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja iz Zagreba, a školski koordinator je bila pedagoginja Katica Molnar.

 

Tekst: Katarina Bosak

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest