U rad puštena linija za izradu satnih osnova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U prostorijama Pčelarske udruge “Pčela” Našice danas je u rad puštena linija za izradu satnih osnova. Sve nazočne pozdravio je predsjednik udruge Željko Špoljarić istaknuvši veliko zadovoljstvo što je ova – za udrugu velika investicija završena i što se linija danas pušta u pogon.

-Dočekali smo ovaj dan kada otvaramo liniju za proizvodnju satnih osnova koja se nalazi u Ulici Vatroslava Lisinskog. Naša udruga broji 192 člana i imamo ukupno 5.200 košnica, a u realizaciji ove iznimno vrijedne investicije pomogao nam je Grad Našice s 25.000 kuna, a Osječko-baranjska županija s 30.000 kuna i na tome zahvalni jer su strojevi koštali 80.000 kuna.  Naime, unazad četiri-pet godina došlo je do nestašice voska zbog čega su prodavači ili proizvođači tih satnih osnova pribjegli patvorenju voska, u čemu su prednjačili s više vrsta parafina. Naš Upravni odbor odlučio je tada pokušati kupiti ovu liniju. S obzirom da je bivša pčelarska zadruga otišla u stečaj, javili smo se na licitaciju i kupili je uz pomoć Grada i Županije. Gradonačelniku zahvaljujemo što nam je omogućio ovaj prostor koji smo mi opremili i uredili na čemu zahvaljujem svim našim članovima koji su sudjelovali – rekao je predsjednik PU “Pčela” Željko Špoljarić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako je Gradu izuzetno važna Pčelarska udruga “Pčela” koja ima tradiciju postojanja 98 godina i kroz sve te godine ima naglasak na kvaliteti.

-Prije dva-tri tjedna imali smo tradicionalno ocjenjivanje kvalitete meda, a danas otvaramo pogon za koji s ponosom možemo reći da našička udruga jedina u Hrvatskoj ima ovaj pogon za proizvodnju satne osnove, u kojem je Grad Našice sudjelovao s 25.000 kuna u ukupnoj cijeni od 75.000 kuna, ali i u uređenju ove prostorije koja mora imati određene gabarite da bi taj pogon mogao raditi. U svakom slučaju, Grad Našice podupire maksimalno našu Pčelarsku udrugu “Pčela”. Ona ima svoje brojno članstvo koje pridonosi promidžbi Grada Našica svojim medom – rekao je gradonačelnik.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling istaknula je kako Županija ima jako dobre odnose sa svim pčelarima na svom području. Realizirali smo i neke zajedničke projekte gdje su pčelari bili korisnici te je bilo vidljivo da smo na taj način pomogli svim našim pčelarima da usavrše svoju proizvodnju. Možemo reći da smo vrlo ponosni što je udruga “Pčela” uspjela nabaviti ovu opremu jer su i sami vidjeli da je veoma važno za proizvodnju meda, da imaju kvalitetnu osnovu. Pratili su sva istraživanja, pratili su znanost, shvatili su da će korištenjem pravog prirodnog voska doći do povećanja meda, spriječiti pojavu bolesti  te na taj način pomoći pčelama da proizvode vrhunski med – rekla je pročelnica Silva Wendling.

Simbolično su, presjecanjem vrpce, liniju za izradu satnih osnova u rad pustili gradonačelnik Krešimir Kašuba i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko baranjske županije Silva Wendling.

tekst i foto: N.Pavlus

 

 

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit