U osječkom ZOO vrtu u subotu će biti obilježena Međunarodna noć šišmiša

Facebook
Twitter
Pinterest

U subotu 2. rujna u ZOO vrtu Osijek  raznim aktivnostima bit će obilježena Međunarodna noć šišmiša. Od 19 do 21 sat posjetitelji će imati prigodu upoznati se s jednom od najugroženijih skupina životinja. Naime, u svijetu ih ima  oko 1400 vrsta, a zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo je gotovo 180 vrsta šišmiša. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.

Sve o jedinim letećim sisavcima posjetitelji će u subotu saznati od mladih stručnjaka s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji će održati prezentaciju i potragu za šišmišima s bat-detectorom.
U zabavnom dijelu programa za mališane u osječkom ZOO vrtu pripremaju balon show, profesionalni facepainting, kao i maštovite šišmiš – radionice, te igre s Batmanom, Wednesday Addams, prekrasnom princezom i Noćnim Leptirom.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu. Različitim aktivnostima nastoji se upoznati javnost s ulogom šišmiša u ekosustavu, razlozima njihove ugroženosti i potrebi zaštite, kao i s načinima kako se može postići skladan suživot.

Šišmiši su ugroženi  zbog prekomjerne upotrebe pesticida u poljoprivredi i šumarstvu koja ubija kukce – njihovu hranu, a ujedno truje i njih, zatim zbog krčenja šuma, zagađenja vode, zraka i tla, kanaliziranja vodotoka, svjetlosnog zagađenja, ekstremnih vremenskih nepogoda učestalijih zbog klimatskih promjena, neprimjerene obnove građevinskih objekata i uznemiravanja u skloništima, smrtnosti na cestama, a u zadnjih dvadesetak godina značajna smrtnost šišmiša bilježi se na vjetroelektranama.  Čak četvrtina ukupnog broja vrsta šišmiša nalazi se u nekoj od kategorija ugroženosti prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (IUCN) pa su jedna od najugroženijih skupina sisavaca. U Hrvatskoj su sve vrste šišmiša u nepovoljnom (lošem ili neodogovarajućem) stanju očuvanosti.

 

Tomislava Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit