U Osijeku obilježen Jom hašoa

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas se diljem svijeta obilježava Jom hašoa, dan sjećanja na žrtve holokausta. Tijekom II. Svjetskog rata ubijeno je šest milijuna Živoda, a komemoracija je održana i u Osijeku ispred spomenika „Majka i dijete” gdje su vijence položili predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, zamjenik župana Josip Miletić te predstavnici UHDDR-a Sveti Rok Osijek  i gradova Osijek i Belišće.

Damir Lajoš rekao je kako su ovakva obilježavanja bitna: – Jer trenutačna događanja u svijetu pokazuju nam da nikada nije dovoljno ovakvih događanja i obilježavanja kojima  ćemo prenositi poruke mira. Antisemitizam je samo promijenio ruho i umjesto s desnice dolazi nam s ljevice, ali načelno se radi o istoj pojavi. Sve što mi možemo pokazati je da u našem gradu tomu nema mjesta što je i vidljivo. Iz Osijeka šaljemo poruku – Nikad više! – zaključio je Lajoš.

Zamjenik župana Josip Miletić podsjetio je kako je ovo dan  kada se prisjećamo svih žrtava  II. Svjetskog rata, ali našeg Domovinskom rata.  – Ono što je važno učiti je,  da se te nemile stvari ne ponove i da se budućim generacija ostavi mir. Ono što vidimo i danas u globalnom političkom smislu je dosta nestabilnosti – kazao je Miletić i dodao kako su upravo zbog toga ovakve poruke iznimno važne.

Jom Hašoa obilježava se u spomen na godišnjicu oružanog ustanka Židova u varšavskom getu protiv njemačkih nacista, koji je trajao od 19. travnja do 16. svibnja 1943. godine.

 

Redakcijski tekst/Izvor:OBŽ

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit