U Našicama održan zanstveno stručni skup “Izazovi baštine Dore Pejačević”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Izazovi baštine Dore Pejačević okupili muzikologe, povijesničare, povijesničare umjetnosti i knjižničare

U sklopu ovogodišnjeg Memorijala Dore Pejačević, danas je u Gradskoj vijećnici održan znanstveno-stručni skup “Izazovi baštine Dore Pejačević”. U radu skupa sudjelovali su: akademkinja Koraljka Kos, Nada Bezić iz Hrvatskog glazbenog zavoda, Sanja Kiš-Žuvela, Vilena Vrbanić i Dalibor Davidović iz Muzičke akademije Zagreb, Renata Bošnjaković i Silvija Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našice, Marina Kopri iz Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” te Dinko Župan iz Hrvatskog instituta za povijest.
Cilj ovog skupa bio je predstaviti dosadašnja iskustva i dosege u istraživanju baštine Dore Pejačević te predstaviti nove spoznaje o Dorinom životu i radu. Skup je organiziran jer je ova godina izuzetno značajna za život i djelo Dore Pejačević zbog 135. godišnjice njenog rođenja i 35. godišnjice osnutka glazbene škole u Našicama. Ta dva datuma – kazala je Silvija Lučevnjak –  bili su povod za današnje okupljanje nakon 35 godina jer je 1985. godine održan skup vezan uz 100.godišnjicu Dorinog rođenja. U radu skupa trebali su sudjelovati i gosti iz inozemstva, no zbog situacije s koronavirusom od toga se  odustalo tako da je  sudjelovalo osam domaćih izlagača – muzikologa, povijesničara, povijesničara umjetnosti i knjižničara.

Našice brinu o Dorinoj ostavštini, a to je znak visoke kulture ove sredine

Akademkinja Kos rekla je kako se pokazala potreba da se nastavi s istraživanjem života i djela Dore Pejačević jer ovakvim istraživanjima nikada nije kraj. – Uvijek postoje ljudi koji mogu dodati nekakav važan i nov podatak ili analizu na sve ono što je poznato– rekla je akademkinja Kos i dodala da se rijetko kojem hrvatskom skladatelju posvećuje toliko pažnje kao što to Našice čine za Doru Pejačević što je znak visoke kulture ove sredine.

Na početku rada skupa nazočne je pozdravila Silvija Lučevnjak koja je ukratko podsjetila na Dorin život, a puno uspjeha u radu naočnima je poželio i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Skup je održan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Tekst i foto: Tomislava Justić

 

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit