U Gudovcu dodijeljeni 5,6 milijuna eura vrijedni ugovori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sudjelovala na otvorenju 24. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma. Tom prigodom uručeni su i ukupno 5,6 milijuna eura vrijedni ugovori iz Programa ruralnog razvoja, za nova ulaganja u mliječno govedarstvo, višegodišnje nasade i korištenje obnovljivih izvora energije.

-„Tradicionalni proljetni međunarodni bjelovarski sajam prava je prilika da zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrijednom trudu i radu u izazovnim vremenima, ali i uručimo nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna eura. Ovime će se realizirati vrijedne investicije prvenstveno u posebno osjetljiv sektor mliječnog govedarstva koji treba našu punu podršku, ali i omogućiti investicije u korištenje obnovljivih izvora energije te ulaganje u višegodišnje nasade“ – izjavila je ministrica Vučković te podsjetila kako je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem ponovno reagirala na brojne tržišne poremećaje te u okviru novog paketa mjera osigurala i 45,7 milijuna eura pomoći za poljoprivrednike, šumare i ribare.

Paket donosi 26,5 milijuna eura vrijednu potporu za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, dodatnih milijun eura za potpore malim mljekarama za nadoknadu dijela troškova sabiranja mlijeka, 10 milijuna eura za korištenje obnovljivih izvora energije te 4,3 milijuna eura vrijedna potpora za sektor ribarstva i akvakulture, kao i gotovo 4 milijuna eura pomoći za sektor prerade drva i proizvodnje namještaja.

Današnji ugovori iz Programa ruralnog razvoja u najvećoj mjeri odnose se na projekte u sklopu Natječaja podmjere 4.1.1., kojim je proizvođačima u sektoru mliječnog govedarstva stavljeno na raspolaganje ukupno 19,9 milijuna eura, a rezultirat će izgradnjom novih farmi i rekonstrukcijom postojećih farmi, kao i opremanjem objekata za životinje i nabavom opreme za mužnju, čime će mljekari moći unaprijediti svoje poslovanje. Ostali ugovori produkt su 18,8 milijuna eura vrijednog Natječaja za korištenje obnovljivih izvora energije kojim se nastoji poboljšati ekonomska učinkovitost poslovanja hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava te potaknuti poljoprivrednike na ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i 26,5 milijuna eura vrijednog Natječaja za restrukturiranje postojećih i/ili podizanje novih višegodišnjih nasada.

Putem Programa ruralnog razvoja do sada je isplaćeno čak 2,4 milijarde eura za niz projekata koji doprinose razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih zajednica, od čega 141,7 milijuna eura u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Tradicionalni 24. proljetni međunarodni bjelovarski sajam održava se od 24.-26. ožujka u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, a uključuje prateći 5. HOROP – Sajam opreme za hortikulturu te 5. GRO-KO – Sajam građevinske i komunalne opreme. Na Sajmu će sudjelovati oko 400 domaćih i inozemnih izlagača, a stručna predavanja organizira Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Ove godine zemlja-partner je Sjeverna Makedonija.

 

izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit