U Feričancima započela manifestacija “Dani Isidora Kršnjavog”

Facebook
Twitter
Pinterest

Jučer je u Domu kulture u Feričancima započela manifestacija “Dani Isidora Kršnjavog”. U ime organizatora nazočne je na početku pozdravio Marijan Marunica, dopredsjednik Matice hrvatske – Ogranak Feričanci, a nazočnima se obratio i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević. Sudionike skupa pozdravio je i Stipe Botica bivši predsjednik Matice hrvatske. Božena Martinović Benić iz OŠ Dore Pejačević govorila je povijesnom kontekstu djelovanja Isidora Kršnjavoga, a pročitala je i pismo koje je uputio Dinko Župan iz Instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije,Baranje i Srijema. Stručna izlaganja održali su i književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač, koji se osvrnuo na novi prijevod Dantea u odnosu na prvi cjeloviti prijevod Isidora Kršnjavog, a Milan Bešlić hrvatski likovni i književni kritičar i esejist, govorio je o likovnim djelima u novom  prijevodu Božanstvene komedije. Branko Francheski, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti održao je predavanje pod nazivom “Iso Kršnjavi u novom postavu NMMU”. Prigodni osvrt na obiteljske poveznice iznio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi, koji je zahvaljujući svim sudionicima na vrlo zanimljivim izlaganjima, napomenuo kako će ponuditi idejno rješenje biste Isidora Kršnjavog koja bi trebala krasiti središnji trg u Feričancima, gdje je Kršnjavi rođen 1845. godine. Po završetku izlaganja Božidar Petrač uručio je prigodan dar Jasni Jurković, predsjednici Matice hrvatske ogranak Feričanci, a na prostoru ispred općinske zgrade otvorena je i prigodna izložba pod nazivom “Isidor Kršnjavi – graditelj hrvatskog kulturnog prostora”.

Tekst i foto: Danko Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit